Pierwszy w Polsce Food Waste Hackathon odbył się w dniach 17-19 listopada 2017 w Hotelu Mercure Wrocław. Zadaniem drużyn było stworzenie projektów aplikacji mobilnych i sieciowych wspomagających w walkę z marnowaniem żywności.
Każda z drużyn otrzymała projekt do wykonania w zakresie:
- Jak usprawnić logistykę przekazywania produktów (zwłaszcza wymagających zapewnienia warunków chłodniczych) na potrzeby Banków Żywności?
- Jak ograniczać marnotrawstwo żywności w branży hotelarskiej?
- W jaki sposób organizować domowe kompostowanie?
- Jak rozwijać ruch foodsharing w Polsce?
Po intensywnych dniach prac spędzonych nad poznaniem problematyki zagadnień, jak i stworzeniem odpowiednich aplikacji, grupy zaprezentowały swoje projekty. Jury stanęło przed wyzwaniem wybrania zwycięzcy.
Wygrała grupa z projektem “Kubełek Kubuś”, aplikacją ułatwiającą obliczanie ilości kompostowanych odpadów, tak by gminy mogły je zaliczyć do poziomu recyklingu. Poza tym stworzona gra “Kubełek Kubuś” ma już uczyć najmłodszych “tajników” domowego kompostowania.
Drugie miejsce otrzymała “Foodsharing group” za aplikację ” Bla bla food”, ułatwiającą oddanie, a także i odebranie niechcianego jedzenia. Kolejne miejsca zajęły “Śniadanie szyte na miarę” związane z ograniczaniem marnowania żywności w hotelach oraz aplikacja usprawniająca logistykę przekazywania produktów na potrzeby Banków Żywności.
Wydarzenie jest elementem projektu Interreg STREFOWA (www.reducefoodwaste.eu), a jego organizatorami są Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oraz Federacja Polskich Banków Żywności. Partnerem wydarzenia była m.in. firma ABRYS.
Komentarze (0)