Przemysł spożywczy jest zazwyczaj przemysłem wodochłonnym, generującym w procesie produkcyjnym znaczne ładunki zanieczyszczeń odprowadzanych ze ściekami. W warunkach rosnących cen jednostkowych dostarczanej wody i odbieranych ścieków koszty usług wodno-ściekowych stanowią znaczący udział w kosztach działalności produkcyjnej tego sektora przemysłowego.
Dodatkowo coraz surowsze warunki korzystania ze środowiska potęgują skalę problemu, stwarzając konieczność poszukiwania najbardziej efektywnych modeli gospodarki wodno-ściekowej, a także, bezpośrednio z nią związanej, gospodarki odpadami.
Ścieki odprowadzane są do sieci kanalizacyjnej – bezpośrednio lub pośrednio przez systemy podczyszczania. Następnie na oczyszczalni komunalnej doczyszczane są do poziomu odpowiadającego kryteriom ścieków oczyszczonych odprowadzanych do wód lub do ziemi.
Innym rozwiązaniem jest odprowadzenie ścieków przez własną oczyszczalnię bezpośrednio do środowiska, bez korzystania z usług komunalnych. Szczególnie duże zakłady przemysłowe dysponują własnymi oczyszczalniami. Często świadczą usługi oczyszczania również dla innych podmiotów, a nawet sektora komunalnego w gminie, na terenie której są zlokalizowane. Takie mariaże są niekiedy dodatkowo komplikowane trudnymi montażami finansowymi, np. związanymi z udziałem k...

Wykup dostęp do płatnych treści Portalu Komunalnego!

Chcesz mieć dostęp do materiałów Portalu Komunalnego Plus?