Ścieki i osady z zakładu mleczarskiego
Polska jest piątym pod względem ilości producentem mleka w Unii Europejskiej. Według danych GUS w 2018 r. w naszym kraju skupiono ponad 11,6 mld l mleka krowiego, a w 2019 r. 11,8 mld l, przetwarzanego na: mleko spożywcze, sery twarogowe, sery dojrzewające, mleko w proszku, masło, śmietankę i śmietanę, jogurty, kefiry. Tym procesom produkcyjnym towarzyszy wytwarzanie ścieków i powstawanie osadów ściekowych.
Średni wskaźnik ilości powstających ścieków na jednostkę przerabianego mleka to 3,5 m3/m3, które powinny być oczyszczane przed odprowadzaniem do odbiornika. Układ oczyszczania w każdym zakładzie powinien być dostosowany do specyfiki powstających w nim ścieków.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu współpracuje z około 1900 dostawcami, od których rocznie skupuje ponad 336 mln l surowca. Obecnie działająca oczyszczalnia ścieków dla OSM Sierpc została zaprojektowana na przepływ średni dobowy wynoszący 1500 m3/d, oraz wskaźniki jakości w ściekach surowych zgodnie z danymi z tabeli 1.
Oczyszczanie ścieków w zakładzie
Ścieki surowe z terenu zakładu trafiają do przepompowni ścieków surowych przez dwa łapacze piasku, których zadaniem jest wyłapywanie zanieczyszczeń mineralnych, składających się z cząsteczek ziarnistych znajdujących się w ściekach.
Doprowadzenie ścieków do stacji cedzenia następuj...