Każdego roku na obszarze Unii Europejskiej marnuje się 88 milionów ton żywności o rynkowej wartości około 143 mld euro. Oprócz żywności samej w sobie, marnowane są także zasoby naturalne i nakład pracy, które potrzebne były do jej wytworzenia. Chcąc zmniejszać te straty potrzebne są zarówno rozwiązania systemowe, jak indywidualny wysiłek każdego z nas.
Z myślą o tym stworzono Food Waste Hackathon, podczas którego specjaliści IT, eksperci ds. odpadów żywności oraz aktywiści i entuzjaści wspólnie stworzą innowacyjne projekty aplikacji mobilnych i sieciowych, które pomogą walczyć z marnowaniem żywności.
Podczas wrocławskiego Food Waste Hackathonu uczestnicy zmierzą się z następującymi wyzwaniami:
- jak ograniczać wytwarzanie odpadów żywności w hotelach;
- jak usprawnić logistykę przekazywania produktów na potrzeby banków żywności;
- w jaki sposób kontrolować ilość bioodpadów podlegających kompostowaniu ogrodowemu;
- jak ograniczać marnowanie żywności w naszych domach.
Projekty uczestników zostaną ocenione przez jury, a najlepszy z nich – nagrodzony.
Komentarze (0)