Nowy projekt Green Genius powstanie w Turowcu, na terenie gminy Wojsławice w woj. lubelskim. Decyzja o wkroczeniu w nowy sektor energetyczny jest efektem dostrzegania przez firmę biogazowego potencjału Polski, który według szacunków może sięgać nawet powyżej 3800 MW. Jak oceniają eksperci tej firmy, docelowo energia z biogazu może stanowić nawet 18 proc. obecnej energii elektrycznej w kraju. Biogazownia w Turowcu zaprojektowana została na moc 999 kW, a jej produktywność wyniesie blisko 8200 MWh w skali roku. W perspektywie 15 lat pozwoli to zaoszczędzić 87 tys. ton emisji CO2.
Wybór miejsca na budowę instalacji biogazowej jest wynikiem korzyści, jakie potencjalnym inwestorom oferuje region.
– Turowiec został wybrany ze względu na doskonałą lokalizację i chęć współpracy mieszkańców, władz oraz okolicznych przedsiębiorców – zaznacza Beata Snarska, dyrektor generalna Green Genius w Polsce. – Jest to obszar charakteryzujący się wysoko rozwiniętą działalnością rolniczą i przemysłową, a co za tym idzie, będzie zapewniał znakomite zaopatrzenie obiektu w surowce. Oferuje też liczne możliwości późniejszego zagospodarowania produktów ubocznych procesu. Oprócz tego niezwykle ważny dla nas jest fakt, że otrzymaliśmy zielone światło ze strony lokalnych społeczności, co ostatecznie utwierdziło nas w przekonaniu, że warto zainwestować w instalację na terenie Turowca.
Biogazownia w Turowcu nastawiona będzie na głównie współpracę z lokalnymi gospodarstwami rolnymi, a także okolicznymi obiektami przemysłowymi, takimi jak np. gorzelnie, cukrownie i inne.
– W okolicach Turowca zlokalizowane są liczne gospodarstwa rolne. Dzięki biogazowni to, co dla jednych jest odpadem, dla innych stanie się wartościowym surowcem. To dobry krok w kierunku zrównoważonej gospodarki i większej niezależności energetycznej w naszym regionie. Niewątpliwie zrealizowane przedsięwzięcie będzie korzystne dla gminy Wojsławice i jej mieszkańców – komentuje Henryk Gołębiowski, wójt gminy Wojsławice.
Fermentacji poddawane będą lokalne surowce rolnicze i przemysłowe, w tym m.in. wysłodki buraczane, wywar pogorzelniany, resztki warzyw i owoców pochodzące z produkcji soków oraz inne, uboczne produkty rolne. Co istotne, produkcja oparta na takich surowcach odznacza się zdecydowanie mniejszymi uciążliwościami zapachowymi.
Instalacja będzie wyposażona w najbardziej zaawansowane, ekologiczne rozwiązania technologiczne. W projekcie uwzględniono m.in. zamkniętą linię przygotowania granulatu organicznego, z której część ciepła będzie wykorzystywana do odzysku. Na terenie biogazowni obok komory fermentacyjnej zlokalizowane będą zbiorniki na powstały biogaz oraz stacja uzdatniania gazu. Większość procesów odbywać się będzie w zamkniętym, szczelnym cyklu – zarówno na etapie przechowywania surowców, przygotowania produkcji jak i magazynowania produktów końcowych układu.
Green Genius planuje ścisłą współpracę z lokalnymi rolnikami i przedsiębiorcami także na etapie zagospodarowania pofermentu. Powstała w procesie frakcja płynna oraz suszony granulat organiczny mają zostać przeznaczone do nawożenia pól.
Planowane zakończenie budowy obiektu przewidziano na 1 marca przyszłego roku.
Komentarze (0)