1 / 4

Wyglądają jak przysmak, ale nie nadają się do jedzenia. Na Tajwanie stworzono lody ze ścieków w aż 100 smakach. To element kampanii społecznej mający unaocznić problem zanieczyszczenia wód.

Są w 100% zrobione ze składników pobranych ze środowiska naturalnego, mają różne barwy, kolorowe opakowania i aż 100 smaków. Nie nadają się do jedzenia, a zostały stworzone przez studentów z tajwańskiej Akademii Sztuk Pięknych (National Taiwan University of the Arts).

Hung I-chen, Guo Yi-hui i Cheng Yu-ti wymyślili projekt, który unaocznia problem zanieczyszczania wód. Zaniepokojeni stanem środowiska w ich regionie, młodzi mieszkańcy Tajwanu zdecydowali się na kontrowersyjny chwyt, dzięki któremu zdobyli szersze grono odbiorców. Lody na patyku stworzyli z próbek wody pobranych z różnych miejsc regionu. Wszystkie pływające tam nieczystości zamknęli w formach z żywicy, robiąc z nich “ściekowe lody”. Mają one różne smaki – od plastiku, przez arsen, ołów, rtęć i inne metale, aż po azotany. Na każdym opakowaniu można przeczytać ich dokładny skład oraz znaleźć informację, gdzie została pobrana próbka.

Projekt “Polluted Water Popsicles” budzi kontrowersje i daje do myślenia. Ma także zwracać uwagę lokalnych władz, które, jak mówią twórcy projektu, nie robią nic, aby poprawić jakość wód na Tajwanie. Wystawę ze “ściekowymi lodami” można oglądać w Tajpej.

UDOSTĘPNIJ

Czytaj więcej

Skomentuj