Niskie stężenie cząstek jest groźne dla środowiska

Niskie stężenie cząstek jest groźne dla środowiska
cza/PAP
15.11.2022, o godz. 12:19
czas czytania: około 2 minut
0

Zawieszone w powietrzu cząstki stałe rocznie powodują na świecie 1,5 mln zgonów więcej, niż się wydawało – wskazuje nowa analiza. Szkodzą już dużo niższe stężenia, cząstek względem tego, co dotychczas nie pokazywały normy WHO.

Dalsza część tekstu znajduje się pod reklamą

Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia rocznie ponad 4,2 mln osób umiera przedwcześnie z powodu zanieczyszczeń powietrza cząstkami stałymi – PM2.5. Powodują one bowiem różne schorzenia, w tym sercowo-naczyniowe, oddechowe i nowotwory. Wg nowej analizy wykonanej przez zespół z McGill University, liczba ta może być znacząco wyższa. Badacze odkryli, że ryzyko zgonu rośnie już bardzo niskich stężeniach cząstek.

Niskie stężenie cząstek a badania w Kanadzie

– Odkryliśmy, że stężenie cząstek PM2.5 na zewnątrz może na świecie odpowiadać za 1,5 mln dodatkowych zgonów rocznie. To dlatego, że działają one już przy bardzo niskim stężeniu, którego wcześniej nie brano pod uwagę – mówi prof. Scott Weichenthal, główny autor pracy opublikowanej na łamach “Science Advances”.Naukowcy doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu informacji na temat aż 7 mln mieszkańców Kanady i stanu powietrza, zbieranych przez 25 lat. To kraj o wyjątkowo niskim stężeniu zanieczyszczeń, dlatego jest doskonałym miejscem do badania. Tymczasem niedawno WHO ustaliła nowe, ambitne zalecenia, które zamiast 10 mikrogramów na metr sześcienny – jako bezpieczne średnioroczne stężenie – mówią zaledwie o 5 mikrogramach.

Istotny jest skład cząstek

– Najważniejszy wniosek z naszego badania jest taki, że globalne korzyści zdrowotne z wprowadzenia nowych wytycznych WHO będą prawdopodobnie dużo większe, niż mogło się wydawać – mówi prof. Weichenthal.

Naukowcy uważają, że wiele istotnych informacji mogą jeszcze przynieść kolejne badania. – Następne kroki nie powinny koncentrować się już tylko na masie cząstek, ale także bliżej przyglądać się ich składowi. Niektóre cząstki są prawdopodobnie bardziej szkodliwe od innych. Jeśli lepiej to zrozumiemy, może to nam pomóc w dużo sprawniejszym określaniu odpowiednich regulacji poprawiających zdrowie całego społeczeństwa – podkreśla ekspert, współautor publikacji

Udostępnij ten artykuł:

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszą osobą, która to zrobi.

Dodaj komentarz

Możliwość komentowania dostępna jest tylko po zalogowaniu. Załóż konto lub zaloguj się aby móc pisać komentarze lub oceniać komentarze innych.

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Przejdź do Aktualności
css.php
Copyright © 2024