Nowe unijne przepisy zastąpiły przestarzałą już dyrektywę opakowaniową z 1994 r.; jako że przyjęły formę rozporządzenia, będą stosowane tak samo w całej UE, a państwa członkowskie nie muszą dostosować ich do prawa krajowego. Rozporządzenie zastępuje starą dyrektywę, ale zacznie obowiązywać dopiero od 12 sierpnia 2026 r.
Nowe wymagania obejmują:
- Cele na lata 2030 i 2040 zakładają minimalny odsetek materiałów poddawanych recyklingowi (do 65% w przypadku plastikowych butelek jednorazowego użytku do 2040 r.);
- minimalizację ciężaru i objętości opakowań oraz unikanie zbędnego pakowania (wprowadzono zasadę 50% wskaźnika wolnej przestrzeni);
- minimalizowanie substancji budzących obawy, takich jak substancje perfluoroalkilowe i polifluoroalkilowe (PFAS);
- ograniczenia dotyczące opakowań z tworzyw sztucznych jednorazowego użytku (np. w przypadku owoców i warzyw pakowanych o wadze poniżej 1,5 kg, jednorazowych kosmetyków i artykułów toaletowych używanych w hotelarstwie);
- wiążące cele ponownego wykorzystania opakowań transportowych i handlowych na poziomie 40% oraz opakowań zbiorczych na poziomie 10% do 2030 r.;
- stopnie przydatności do recyklingu
- bardziej rygorystyczne etykietowanie opakowań.
Cel? Zminimalizowanie ilości wytwarzanych opakowań i odpadów
Plastikowe opakowania żywności dominują. 40 proc. z nich można usunąć lub zastąpić
Ograniczenie opakowań jednorazowych
Nowe regulacje obejmują zarówno opakowania, jak i odpady po nich pochodzące z gospodarstw domowych, ale także sektora handlowego i przemysłowego. Przepisy ograniczają wykorzystywanie niektórych opakowań jednorazowych z tworzyw sztucznych, jak chętnie stosowane w hotelach, barach i restauracjach pojedyncze saszetki na przyprawy, sosy czy cukier.
Koniec z pakowaniem pojedynczych warzyw i owoców w folię
Regulacje zakazują też pakowania w plastikowe worki lub owijania folią pojedynczych sztuk owoców i warzyw; pakowane w ten sposób będą mogły być owoce i warzywa o wadze powyżej 1,5 kg. Przepisy zakładają też zmniejszenia wagi i objętości samych opakowań oraz unikanie zbędnych opakowań. Chodzi tu o uniknięcie sytuacji, kiedy np. niewielkie produkty pakowane są w duże, w połowie puste paczki.
Własne pojemniki mile widziane
Przepisy zobowiązują także firmy sprzedające np. żywność lub napoje na wynos umożliwienie klientom przyniesienie własnych pojemników bez ponoszenia przez nich dodatkowych kosztów. W praktyce oznacza to, że klient będzie mógł przyjść po kawę na wynos z własnym kubkiem.
Kolejne istotne zmiany od 2030 r.
Regulacje wprowadzają też wytyczne dotyczące minimalnej zawartości materiałów z recyklingu w opakowaniach oraz cel zapewnienia, że do 2030 r. wszystkie znajdujące się na unijnym rynku opakowania będą się nadawały do recyklingu.
Do dnia 1 stycznia 2030 r. wytwórca lub importer wprowadzając do obrotu opakowanie będzie zobowiązany do zapewnienia, że zostało ono zaprojektowane w taki sposób, aby jego masa i objętość były ograniczone do minimum niezbędnego do zapewnienia jego funkcjonalności, z uwzględnieniem jego kształtu i z materiału, z którego jest ono wykonane. Przepis ten dotyczy opakowań handlowych, zbiorczych i transportowych.
W założeniu oznacza to koniec stosowania np. podwójnych ścianek w opakowaniach, zbędnych warstw albo innych zabiegów, które mają zwiększyć wizualne postrzeganie produktu. Co istotne, od 2030 roku nie będzie możliwe wprowadzanie na rynek opakowań zbiorczych i transportowych oraz dla handlu elektronicznego, w których współczynnik pustej przestrzeni będzie przekraczać 50%.
Zminimalizować dopuszczalną zawartość substancji chemicznych w opakowaniach
I wreszcie, rozporządzenie minimalizuje dopuszczalną zawartość substancji chemicznych w opakowaniach oraz ogranicza stosowanie tych z wysoką zawartością związków potencjalnie niebezpiecznych, jak związki per- i polifluoroalkilowe (PFAS); te stosowane są często w detergentach.
Nowe przepisy zaczną w pełni obowiązywać 12 sierpnia 2026 r.
Komentarze (0)