Mikroflora jelitowa zdrowego dorosłego człowieka jest dość zróżnicowana. W górnych partiach jelita najliczniej występują paciorkowce kałowe (enterokoki), natomiast w dalszych odcinkach przeważają pałeczki Escherichia coli. Drobnoustroje te w dużych ilościach występują w kale.

W jednym gramie kału wykrywamy ok. 107-109 komórek Escherichia coli, 105-106 paciorkowców kałowych oraz 106-107 laseczek Clostridium perfrinens. Z punktu widzenia sanitarno-higienicznego największe znaczenie mają więc mikroorganizmy dostające się do wody wraz ze ściekami, szczególnie z kałem ludzi i zwierząt stałocieplnych.

Paciorkowce kałowe
Enterokoki, czyli paciorkowce kałowe, to kuliste lub owalne bakterie, które mogą występować jako dwoinki lub krótkie łańcuszki, a rzadziej jako formy pojedyncze. Są Gram-dodatnie, nie wytwarzają form przetrwalnych, wykazują ujemny test na katalazę i na ogół nie są chorobotwórcze. Oznacza się je m.in. metodą filtrów membranowych (filtr o średnicy otworów 0,45 μm) lub fermentacyjno-probówkową. Do najważniejszych cech paciorkowców kałowych należy zdolność wzrostu w temperaturze od 10 do 45°C w obecności 40% żółci oraz azydku sodowego (NaN3), a także w temperaturze 10°C (z wyjątkiem Streptococcus bovis i Streptococcus equinus) przy pH 9,6 w obecności 6,5% chlorku sodowego. Obecnie bada się całą grupę paciorkowców kałowych, a ich wykrycie w wodzie pitnej świadczy o kontakcie badanej wody z zanieczyszczeniami typu kałowego. Według...