Zmniejszenie zużycia wody poprzez jej ponowne wykorzystanie, recykling odpadów opakowaniowych, a także obniżenie energochłonności procesów produkcyjnych to tylko niektóre elementy polityki środowiskowej Kompanii Piwowarskiej.
 
W celu realizacji przyjętych wyzwań wdrożono System Zarządzania Środowiskowego opar­ty na wymaganiach normy ISO 14001. Zarządzanie środowiskowe oznacza zarządzanie użytkowaniem, ochroną i kształtowaniem środowiska, zarówno w procesach produkcyjnych, jak i w czasie pozaprodukcyjnej aktywności człowieka. Celem systemu jest uzyskanie poprawy efektów działalności środowiskowej, głównie poprzez uporządkowany proces ciągłego doskonalenia. W 2001 r. browar w Poznaniu, jako jeden z pierwszych w Polsce, otrzymał certyfikat ISO 14001. W 2003 r. zyskał go również browar w Tychach oraz Centra Dystrybucji KP, a w 2005 r. browar w Białymstoku.
 
Wodne oszczędności
Z uwagi na fakt, że woda jest jednym z głównych składników piwa kwestia niedostatku i pogarszającej się jakości tego surowca jest dla Kompanii Piwowarskiej istotnym proble­mem z punktu widzenia aspektów jakościowych, ekonomicznych oraz ochrony środowiska.
Aby zmniejszyć zużycie wody potrzebnej do wypro­dukowania jednostki piwa, jest ona ponownie wykorzystana w procesie mycia i pasteryzacji. Ponadto zreduk...

Wykup dostęp do płatnych treści Portalu Komunalnego!

Chcesz mieć dostęp do materiałów Portalu Komunalnego Plus?