Gospodarka obiegu zamkniętego
Zrównoważone przekąski
PepsiCo uruchomiło nową fabrykę koło Środy Śląskiej, w której powstawać będą przekąski marek Lay’s i Doritos. To podobno najbardziej zrównoważona fabryka tej firmy w Europie. Dlaczego? Zakład zastosuje nowe rozwiązania, wśród których warto wspomnieć m.in. o gromadzeniu wody deszczowej do ponownego wykorzystania i wytwarzaniu własnej energii za pomocą paneli słonecznych na dachu. W niedalekiej przyszłości PepsiCo planuje pobudować farmę fotowoltaiczną. Oprócz tego przedsiębiorstwo stawia na elektryfikację procesu produkcji pary i korzystanie z elektrycznej floty samochodów służbowych, z dedykowanymi stacjami ładowania.
Redukcja odpadów, we wszystkich ich formach i w całym łańcuchu wartości, to cel, jaki przyświeca firmie. Zakład ma być neutralny dla klimatu do 2035 r. Co ciekawe – nawet ziemniaki z procesu produkcyjnego odgrywają tutaj kluczową rolę. Pozostałości obierek zostaną wykorzystane do wspomagania zasilania nowych upraw bulw. Będzie to możliwe przy wsparciu technologii beztlenowej fermentacji. Powstały niskoemisyjny nawóz zostanie bowiem zwrócony rolnikom.
Lokalizacja nowego zakładu w Świętem pod Środą Śląską wpłynie na skrócenie tras transportu o ponad 4,5 mln km rocznie oraz zredukuje emisję CO2 w całym łańcuchu dostaw....