Marnowanie żywności to nasz wspólny problem
W październiku Europejski Urząd Statystyczny opublikował najnowsze dane dotyczące poziomu odpadów żywności w Unii Europejskiej. Przedstawione statystyki, mimo iż dotyczą odpadów żywności, wskazują również poziom jej marnotrawstwa.
Obydwa pojęcia nie są tożsame, jednak są ze sobą ściśle powiązane. Nie każda zmarnowana żywność, w zależności od sposobu zagospodarowania, staje się odpadem w rozumieniu ustawy o odpadach, w związku z tym skala marnotrawstwa żywności jest jeszcze większa. Wynika z niego, że w 2020 roku Europejczycy zmarnowali niemal 57 milionów ton jedzenia, czyli około 127 kilogramów na mieszkańca, z czego ogromną część stanowiły odpady z gospodarstw domowych.
Przysmaki w kuble
Statystyczny Europejczyk wyrzucił do kosza 70 kg żywności, czyli aż 55% całości marnotrawionego jedzenia. Restauracje i usługi gastronomiczne odpowiadały za 12 kg odpadów żywności na osobę (9%), podczas gdy handel detaliczny i inna dystrybucja żywności była sektorem o najmniejszej ilości odpadów żywności (9 kg – 7%) w przeliczeniu na mieszkańca.
Polska odpowiada za 7% marnotrawionej żywności w Unii Europejskiej, plasując się tym samym na 5. miejscu wśród 24 krajów, które przekazały dane do Eurostatu. W kwestii udziałów procentowych wartośc...