Mikroorganizmy obecne są w wodzie, glebie i powietrzu, na produktach spożywczych, a także są one bardzo liczne u ludzi i zwierząt, które żyją w naszym sąsiedztwie. Część z nich jest nieszkodliwa, ale występują też formy patogenne, które mogą być przyczyną chorób ludzi, zwierząt i roślin.

Niniejszy artykuł stanowi początek cyklu poświęconego tej tematyce.
Pod pojęciem „mikroorganizmy” rozumiemy mikroskopijnej wielkości drobnoustroje widoczne dopiero pod mikroskopem, głównie wirusy, bakterie, pierwotniaki oraz część glonów i grzybów. Bakterie to najmniejsze istoty żywe występujące w otaczającym nas środowisku. Są to organizmy jednokomórkowe, ze względu na swą specyficzną budowę (m.in. brak jądra komórkowego i mitochondriów) zaliczane do organizmów prokariotycznych (Procaryota), czyli tzw. bezjądrowych. Wielkość ich waha się od jednego do kilkudziesięciu mikronów. Według Bergey’a1 bakterie zaliczane są do tzw. domeny Bacteria, która obejmuje 23 gromady wraz z niższymi jednostkami taksonomicznymi, takimi jak klasy, rzędy, rodziny i rodzaje. Zgodnie z tą klasyfikacją, powszechnie występujące w środowisku wodnym sinice zaliczane są do gromady Cyanobacteria (sinice), która jest jedną z gromad domeny Bacteria.
Bakterie występują powszechnie w najróżniejszych środowiskach, pełniąc ważną funkcję w krążeniu materii i przepływie energii. Ich wszechobecność (woda, gleba, powietrze, inne organizmy) wybitnie oddziałuje na...