Jerzy Zerbe, Jerzy Siepak

W 1998 r. ukazała się Dyrektywa UE określająca wymaganą jakość wody spożywanej przez ludzi1, 2. Stała się ona inspiracją do opracowania aktualnie obowiązujących przepisów polskich2, które weszły w życie we wrześniu 2000 r. Zarówno w Dyrektywie, jak i w przepisach polskich, określono warunki bakteriologiczne, fizyczno-chemiczne i organoleptyczne, jakim powinna odpowiadać woda do picia. W stosunku do wcześniejszych wymagań wprowadzono wiele zmian.

Porównanie norm unijnych i polskich

W tabeli 1 zaprezentowano wartości parametrów mikrobiologicznych, uwzględnione w Dyrektywie UE i w przepisach polskich, odnoszące się do wody pobranej w miejscu czerpania przez użytkowników lub wprowadzanej do sieci wodociągowej. Z porównania wynika, że wymagania bakteriologiczne wprowadzone w Polsce są niemal całkowitym odwzorowaniem zaleceń przyjętych w Unii Europejskiej. W Dyrektywie UE ujęto dodatkowo wartości dotyczące wody butelkowanej lub dostarczanej w innych pojemnikach.
Tabele 1-3 (Tu otworzysz dokument w formacie pdf zawierający tabele zamieszczone w artykule.)
Najwyższe dopuszczalne wartości stężeń składników chemicznych, w rozbiciu na substancje nieorganiczne i organiczne, zestawiono w tabeli 2. Porównując wartości zamieszczone w ...