Magdalena Lipiecka
redaktor prowadząca

Zapobieganie  powstawania  odpadów to podstawowe założenie gospodarki o obiegu zamkniętym, a powstały już odpad powinien trafić w obieg, by być wykorzystanym jako surowiec. W biomasie pochodzącej zarówno z rolnictwa, jak i spożywczych odpadów komunalnych, istnieje znaczny potencjał, który warto wykorzystać. Ale jak to zrobić? Dominującą technologią zagospodarowania bioodpadów jest kompostowanie. W Polsce funkcjonuje niespełna 100 regionalnych instalacji przetwarzania selektywnie zebranych odpadów zielonych i innych bioodpadów. A jeśli nie kompostownie to co? Odpowiedź jest prosta: biogazownie!  Biogazownie rolnicze wytwarzają energię elektryczną i cieplną, z której regionalnie korzystać mogą mieszkańcy jak i przedsiębiorcy. Wytworzona energia może być wykorzystana na potrzeby własne produkcji, a nadwyżki odsprzedane sąsiadom. Bilans produkcji biogazu może zostać poprawiony poprzez dodatek większej ilości segregowanych u źródeł bioodpadów żywnościowych.
Bioodpady to nie tylko wyzwanie dla rolnictwa, przetwórstwa i przemysłu to także wyzwanie dla gmin ponieważ, zgodnie z Krajowym Planem Gospodarki Odpadami 2022, właśnie one muszą wdrożyć selektywną zbiórkę bioodpdadów w pełnym zakresie. Kasiu czy gminy są już na to gotowe?

Katarzyna Błachowicz
redaktor prowadząca

Magdo, obowiązek selektywnego zbierania odpadów ulegających biodegradacji...