W związku z narastającym zagrożeniem chorobami odzwierzęcymi istnieje potrzeba zaprojektowania instalacji mogących jednorazowo unieszkodliwić znaczne ilości odpadów mięsnych, w tym zwierząt pochodzących zarówno z hodowli, jak i żyjących w stanie wolnym.

Analiza substancji pochodzenia zwierzęcego wymaga określenia szeregu wielkości, podobnie jak czynione jest to dla innych substancji palnych. Tak więc wyznacza się podstawowe wielkości kaloryczne, takie jak zawartość węgla związanego FC, ilość części lotnych i popiołu, przeprowadza się też analizę elementarną, a także określa wartość opałową wyznaczaną w oparciu o zmierzone ciepło spalania. Prezentowane dane pozwalają na obecnym etapie badań stwierdzić, jaki proces technologiczny zastosować, aby utylizacja substancji pochodzenia zwierzęcego była bezpieczna i zgodna z wymogami ochrony środowiska. Wyniki stanowią część badań prowadzonych przez autorów w ramach realizowanych prac badawczych.

Badania eksperymentalne odpadów zwierzęcych
Badania składu elementarnego oraz właściwości kalorycznych produktów zwierzęcych zostały przeprowadzone pod kątem możliwości unieszkodliwiania w różnych warunkach technologicznych. Aby móc zaprojektować proces np. spalania odpadów pochodzenia zwierzęcego, konieczna jest znajomość składu elementarnego, własności kalorycznych oraz zawartość substancji agresywnych. Znajomość tych parametrów powinno skutkować prawidłowym opracowaniem i zaprojektowaniem instalacji ut...