Paradoks chromu
Zygmunt Kowalski
Czystsza produkcja jest najbardziej obecnie preferowaną strategią działań w zakresie ochrony środowiska. Jest to próba realizacji jednego z podstawowych zadań, jakim jest zapewnienie równowagi pomiędzy potrzebami społeczeństwa, a potrzebami środowiska, w którym ono funkcjonuje.
Związki chromu odgrywają ważną rolę w wielu dziedzinach gospodarki. Polska należy do znaczących ich producentów i użytkowników.
Paradoksalna rola chromu uwidacznia się w tym, że odgrywa on zarówno rolę niezbędnego składnika pokarmowego, jak i toksycznego (kancerogennego) związku chemicznego. Chrom jest obecny we wszystkich zdrowych tkankach żywych organizmów. Braki tego pierwiastka są przyczyną tego samego typu skutków fizjologicznych niezależnie od gatunku. Co ciekawe skutkom wywołanym nieodpowiednią dietą towarzyszą specyficzne zmiany biochemiczne, ale uzupełnienie diety cofa lub zapobiega tym zmianom. Brak chromu uwidacznia się w stratach wagi i nietolerancji glukozy. Jeśli chodzi o rośliny to dodatek chromu do gleby, w której go brak, zwiększa plony i rozmiar owoców.
Chrom jako pierwiastek
Chrom jest wszechobecny. Występuje jako naturalny składnik skał, minerałów, gleby i wody. Jest przedmiotem emisji gazów i pyłów wulkanicznych oraz emisji wywołanej erozją skał i gleby. Duża jego ilość jest też emitowana do atmosfery przy wydobyciu i przeróbce minerałów, zwłaszcza przez przemysł metalurgiczny i chemiczny. Wszystko t...
Czystsza produkcja jest najbardziej obecnie preferowaną strategią działań w zakresie ochrony środowiska. Jest to próba realizacji jednego z podstawowych zadań, jakim jest zapewnienie równowagi pomiędzy potrzebami społeczeństwa, a potrzebami środowiska, w którym ono funkcjonuje.
Związki chromu odgrywają ważną rolę w wielu dziedzinach gospodarki. Polska należy do znaczących ich producentów i użytkowników.
Paradoksalna rola chromu uwidacznia się w tym, że odgrywa on zarówno rolę niezbędnego składnika pokarmowego, jak i toksycznego (kancerogennego) związku chemicznego. Chrom jest obecny we wszystkich zdrowych tkankach żywych organizmów. Braki tego pierwiastka są przyczyną tego samego typu skutków fizjologicznych niezależnie od gatunku. Co ciekawe skutkom wywołanym nieodpowiednią dietą towarzyszą specyficzne zmiany biochemiczne, ale uzupełnienie diety cofa lub zapobiega tym zmianom. Brak chromu uwidacznia się w stratach wagi i nietolerancji glukozy. Jeśli chodzi o rośliny to dodatek chromu do gleby, w której go brak, zwiększa plony i rozmiar owoców.
Chrom jako pierwiastek
Chrom jest wszechobecny. Występuje jako naturalny składnik skał, minerałów, gleby i wody. Jest przedmiotem emisji gazów i pyłów wulkanicznych oraz emisji wywołanej erozją skał i gleby. Duża jego ilość jest też emitowana do atmosfery przy wydobyciu i przeróbce minerałów, zwłaszcza przez przemysł metalurgiczny i chemiczny. Wszystko t...