Strategia „Od pola po stół”: czas na zmiany w rolnictwie
Rolnictwo odgrywa ogromną rolę w polskiej gospodarce i tym samym wywiera znaczny wpływ nie tylko na środowisko, ale też na społeczeństwo. Mowa tu w szczególności o emisji zanieczyszczeń w postaci gazów cieplarnianych, za które w znacznej mierze odpowiada rolnicza działalność, a dokładnie utrzymanie zwierząt gospodarskich, zwłaszcza bydła. Ponadto trend uprzemysłowienia, widoczny w rolnictwie, niesie wiele negatywnych skutków – od degradacji ekosystemów po wpływ na zdrowie i życie ludzi oraz zwierząt.
Badania donoszą, że szerzące się choroby cywilizacyjne wynikają bardzo często z nierozsądnego odżywiania, ale też ze spożywania produktów niskiej jakości.
Na szczęście, działania Unii Europejskiej zmierzają do wprowadzenia zmian zarówno podczas chowu i hodowli zwierząt, jak i podczas produkcji i sprzedaży płodów rolnych.
Założenia zrównoważonego rolnictwa, zawarte w Europejskim Zielonym Ładzie, zaproponowanym i wprowadzanym przez Komisję Europejską, w dużej mierze zostaną zrealizowane poprzez strategię „Od pola po stół”. Przyjęta 20 maja ub.r. strategia ma na celu ochronę klimatu i środowiska oraz dbanie o zachowanie różnorodności biologicznej. Produkcja żywności zapewniać ma zdrowe i przystępne cenowo produkty, a&...