Techniki membranowe: od teorii do praktyki
Przemysł spożywczy należy do gałęzi gospodarki narodowej, które charakteryzują się dużym stopniem zużycia wody, co w konsekwencji wiąże się z wytwarzaniem znacznych ilości ścieków o podwyższonych stężeniach substancji organicznych w stosunku do ścieków komunalnych.
O skali problemu świadczy fakt, iż w przypadku produkcji napojów bezalkoholowych ilość zużytej wody wynosi – w zależności od rodzaju opakowania – 6-14 m3/m3 produktu, podczas gdy produkcja ścieków o jednostkowym ładunku ChZT wynoszącym 1200-8000 mg/dm3 waha się od 1,5 do 15 m3/m3 produktu (tab. 1)1.
Tab. 1. Typowe jednostkowe ilości wytwarzanych ścieków produkcyjnych w zakładach rozlewniczych [m3/m3 produktu]
Rodzaj napoju
|
Ilość generowanych ścieków
|
Butelkowe – bezzwrotne
|
...
Podobne artykuły |