Współczesna energetyka rozwija się wielokierunkowo, a jako odnawialne źródło energii coraz większego znaczenia nabiera biomasa. Może ona być traktowana jako produkt uboczny z przemysłu drzewnego (zrębki, trociny) lub plon uboczny z produkcji rolniczej.

Wykorzystanie słomy zbóż lub rzepaku jako opału w aspekcie zubażania gleby w substancję organiczną wśród naukowców wzbudza coraz więcej kontrowersji. Na znaczeniu zyskują więc rośliny uprawiane specjalnie z przeznaczeniem na opał. Najpopularniejszym gatunkiem jest wierzba wiciowa, lecz oprócz niej istnieje duża grupa mniej znanych roślin, np. róża wielokwiatowa, ślazowiec pensylwański, palczatka Gerarda, miskant olbrzymi, rdest sachaliński i topinambur.
Topinambur – słonecznik bulwiasty (Helianthus tuberosus) – jest rośliną szczególnie godną zainteresowania. Może być bowiem wykorzystywany jako słoma do bezpośredniego spalania, poddawany fermentacji alkoholowej lub przerabiany na biogaz (tab. 1). Mniejsza produktywność bioetanolu z topinamburu w porównaniu do ziemniaków i buraków może jednak zostać zrekompensowana przez niższe nakłady ponoszone na jego produkcję, jest to bowiem roślina wieloletnia, więc koszt założenia plantacji jest ponoszony raz na kilkanaście lat.

Tab. 1. Produktywność bioetanolu z roślin okopowych

Wykup dostęp do płatnych treści Portalu Komunalnego!

Chcesz mieć dostęp do materiałów Portalu Komunalnego Plus?

css.php