W błotnej kuchni
Naturalne place zabaw zyskują w Polsce coraz większą popularność, zarówno w ogrodach przydomowych, jak i w przestrzeni publicznej. ?Kuchnia błotna. 20 przepisów na naturalny plac zabaw? to nowa książka autorstwa Anny Komorowskiej i Michała Rokity z pracowni k. To także kontynuacja wydanej dwa lata wcześniej ?Ścieżki bosych stóp. Trzy drogi do naturalnych placów zabaw?, w której główny nacisk położony był na prezentację idei naturalnych placów zabaw i kwestie związane z ich planowaniem. Tym razem autorzy biorą na warsztat poszczególne elementy, które mogą znaleźć się w takich obiektach i tłumaczą, jak je wykonać.
Książka składa się z trzech działów. W pierwszym omówione są podstawy ? jak wykonać słupek, ściankę i podłogę, jakich materiałów użyć i gdzie ich szukać, jakie są różnice między prywatnym a publicznym placem zabaw. Druga część to ?katalog" naturalnych placów zabawy, czyli tytułowe przepisy. Opisano takie elementy, jak: kuchnia błona, ściana do zabawy, tunel, pagórek, szałas z wikliny i wiele innych. Ostatni rozdział zawiera przykładowy projekt naturalnego placu zabaw, który łączy wszystkie elementy w spójną całość.
Książka skierowana jest głównie do rodziców, którzy chcą urządzić przestrzeń w swoim prywatnym ogrodzie. Z wielu porad skorzystają również przedszkola i szkoły, biblioteki czy domy kultury, jeśli tylko dysponują kawałkiem zielonej przestrzeni. Autorzy mają nadzieję, że książka zainspiruje także architektów krajobrazu i osoby decyzy...