W ogniu walki
Trwa w najlepsze batalia z inwazyjnym gatunkiem, niebezpiecznym dla ludzi i zwierząt ? barszczem Sosnowskiego. Występuje on niemalże w całej Polsce, a jego usunięcie nastręcza wielu problemów.
Roślina jest gatunkiem cienioznośnym, lecz w miejscach o dużym nasłonecznieniu i dużej wilgotności ma najlepsze warunki do rozwoju. ? W Polsce najprawdopodobniej występują trzy gatunki, które zbiorczo określane są mianem barszcz Sosnowskiego: barszcz olbrzymi (Heracleum mantegazzianum), barszcz perski (H. persicum) oraz rzeczywisty barszcz Sosnowskiego (H. sosnowskyi). Są to rośliny blisko spokrewnione, bardzo do siebie podobne, a ich identyfikacja nastręcza trudności nawet specjalistom ? zaznacza dr hab. Marcin Zych z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. ? Do Polski rośliny przywędrowały z Kaukazu, choć barszcz perski naturalnie występuje raczej w Iranie i Turcji ? dodaje biolog. W drugiej połowie XX w. barszcz Sosnowskiego hodowano na paszę dla zwierząt, jednak ze względu na jego toksyczne właściwości działalność tę zaniechano. Dlaczego rośliny uważane są za niebezpieczne dla ludzi i zwierząt? ? Ponieważ wydzielają pochodne kumaryny ? olejki wywołujące reakcje alergiczne, które w połączeniu z promieniami słonecznymi i wysoką temperaturą powodują oparzenia chemiczne ? tłumaczy dr n. med. Justyna Glik z Centrum Leczenia Oparzeń im. dr Stanisława Sakiela w Siemianowicach Śląskich, gdzie w tym ...