Obecny stan wiedzy na temat budowy i biochemii enzymów oraz fizjologii mikroorganizmów produkujących wodór na drodze fermentacji beztlenowej jest już dość duży.

Fermentacja beztlenowa jest procesem złożonym, o skomplikowanych zależnościach pomiędzy poszczególnymi grupami bakterii i dużym wpływem warunków procesu, w tym rodzaju i stężeń produktów pośrednich, na wzrost poszczególnych grup mikroorganizmów, ich metabolizm, a co za tym idzie – produkty końcowe procesu. Wśród licznych opublikowanych prac na ten temat znaleźć można wyniki testów laboratoryjnych prowadzonych w hodowlach okresowych i reaktorach z przepływem ciągłym w celu określenia maksymalnych, osiąganych obecnie wydajności procesu oraz ewentualnych możliwości ich poprawy. Z punktu widzenia produkcji wodoru w procesie fermentacji beztlenowej duże znaczenie ma optymalizacja warunków wzrostu i aktywności mikroorganizmów acido- i acetogennych oraz zapewnienie warunków niesprzyjających rozwojowi bakterii metanogennych. Wśród metod inhibicji metanogenezy wymienia się: wstępną obróbkę termiczną osadów, stosowanych jako źródło mieszanych kultur bakteryjnych, oraz stosowanie krótkich czasów zatrzymania (8-12 h) i/lub niskich wartości odczynu pH (5-6). Dostępne są wyniki badań prowadzonych z zastosowaniem różnych rodzajów kultur bakteryjnych: mieszanych lub czystych (Enterobacter sp., Bacillus sp., Clostridium sp.)1, 2, w różnych temperaturach (mezofile: 25-40ºC, termofile: 40-...