Wieloletnie badania i dotychczasowa praktyka wykazały, że w produkcji rolniczej odnawialne źródła energii umożliwiają obniżenie zużycia tradycyjnych paliw o ok. 20 – 30%. Dotyczy to zwłaszcza wyko-rzystania kolektorów słonecznych w produkcji roślinnej, zwierzęcej, gospodarstwach domowych i do współpracy z innymi odnawialnymi i tradycyjnymi źródłami energii w zintegrowanych systemach ener-getycznych.
W warunkach polskich przy liczbie 1400-1700 godzin nasłonecznienia uzyskuje się w sezonie letnim gęstość strumienia cieplnego 400-700 W/m² (z powierzchni kolektora po uwzględnieniu sprawności cieplnej) o przyro-ście temperatury 8-12 K w kolektorach do podgrzewania powietrza, a w kolektorach do podgrzewania wody temperatury wody 40-60°C. Podgrzewanie wody użytkowej kolektorami słonecznymi prezentowane jest obec-nie w dosyć bogatej literaturze, natomiast niewiele jest w literaturze fachowej, pozycji dotyczących praktycz-nego wykorzystania kolektorów słonecznych w rolnictwie. Kolektory słoneczne1,2 najszersze zastosowanie znajdują w suszarnictwie różnych produktów rolniczych (ziarna zbóż, zielonki na siano, ziół, nasion warzyw, tytoniu i in.) oraz w produkcji ogrodniczej, szczególnie w produkcji warzyw pod osłonami (szklarniach i tune-lach foliowych), obsuszaniu cebuli po zbiorze i przechowalnictwie. Natomiast brak jest w literaturze informacji dotyczących suszenia różnych rodzajów biomasy wykorzystywanych lub przetwarzanych na cele energetyczne or...