Mączki mięsne i mięsno-kostne wytwarzane w trakcie fizykochemicznej obróbki odpadów zwierzęcych dotychczas stosowane były jako materiały paszowe. Jednakże od 1 listopada 2003 r. ich stosowanie w tym celu jest zabronione przez Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 12 września 2003 r. w sprawie wykazu materiałów paszowych pochodzących z tkanek zwierząt, które mogą być stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich (DzU nr 165, poz. 1605), wydane na podstawie upoważnienia zawartego w art. 4 ust. 2 pkt 2 Ustawy z 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (DzU nr 123, poz. 1350, z późn. zm.). Wobec wprowadzenia zakazu stosowania ich jako materiałów paszowych, mączki te spełniają kryteria powodujące zaliczenie ich do odpadów.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Środowiska z 27 września 2001 r. w sprawie katalogu odpadów (DzU nr 112, poz. 1206), mączki te będą klasyfikowane kodem 19 02 09* – stałe odpady palne zawierające substancje niebezpieczne, jeśli powstały z niebezpiecznych odpadów pochodzenia zwierzęcego o kodzie 02 01 80* (zwierzęta padłe i ubite z konieczności oraz odpadowa tkanka zwierzęca, wykazujące właściwości niebezpieczne), lub 19 02 10 – odpady palne inne niż wymienione w 19 02 08 lub 19 02 09, jeśli powstały z odpadów pochodzenia zwierzęcego o kodzie 02 01 02 (odpadowa tkanka zwierzęca), 02 01 81 (zwierzęta padłe i ubite z konieczności oraz odpadowa tkanka zwierzęca, stanowiące materiał szczególnego i wysokiego ryzyka inne ni...