Na rynku recyklingu odpadów tłuszczowych rozróżnia się dwa podstawowe rodzaje odpadowych olejów i tłuszczów: zużyte oleje z procesów smażenia, powstające w zakładach produkcji środków spożywczych oraz placówkach gastronomicznych, oraz oleje z opróżniania łapaczy tłuszczu w systemach ściekowych zakładów mięsnych i garmażeryjnych, placówkach gastronomicznych i systemach ścieków komunalnych.

Przykładem dobrze zorganizowanej zbiórki oraz recyklingu odpadowych olejów i tłuszczów jest działalność przemysłu wytapiania tłuszczów (ang. rendering industry) w USA. Wyspecjalizowane firmy serwisowe i branżowe, działające wewnątrz tego resortu, zagospodarowują odpady pochodzące z przetwórstwa mięsa oraz produkcji świeżych olejów i tłuszczów, a także zużyte oleje i tłuszcze z procesów smażenia, dostarczając na rynek produkty handlowe o ustalonych wymaganiach jakościowych1,2. Większość tych firm jest zrzeszona w stowarzyszeniu ARA (ang. American Renderers Association), posiadającym filie w różnych częściach świata3.
Z danych statystycznych wynika, że w USA zbiera się rocznie ok. 1150 tys. ton odpadowych olejów i tłuszczów jadalnych, w tym ok. 585 tys. ton odpadów zużytych olejów z procesów smażenia (ang. yellow grease). Publikowany w źródłach rzeczywisty wskaźnik zwrotu (zbiórki) w dużych okręgach miejskich kształtuje się na poziomie 70-90%4.

Charakterystyka jakościowa
Odpadowe oleje i tłuszcze jadalne stanowią miesz...