Na bezpieczeństwo zdrowotne i jakość produktu ogromny wpływ ma rodzaj zastosowanego opakowania. Niekwestionowanym liderem jest tutaj szkło, nazywane też „zdrowym” lub „ekologicznym” opakowaniem.

Podczas licznych badań nad oddziaływaniem opakowań na produkt stwierdzono, że najistotniejszymi czynnikami decydującymi o jakości przechowywanych produktów są:
  • migracja, czyli przedostawanie się substancji zawartych w opakowaniu do żywności,
  • przenikanie, to przedostawanie się substancji z otoczenia przez opakowanie do żywności,
  • adsorbcja, czyli przedostawanie się substancji zawartych w żywności do opakowania.

Szkło jest substancją całkowicie nieprzepuszczalną i nierozpuszczalną w żadnym środku chemicznym. Oznacza to, że butelka szklana stanowi obojętne dla produktu opakowanie, które nie przepuszcza z otoczenia żadnych substancji do produktu, nie wchodzi w reakcje z wyrobem, a także z otoczeniem.
Zagrożenia takie odnoszą się do opakowań z tworzyw sztucznych i tzw. kartonów (wielowarstwowych opakowań, w skład których wchodzi aluminium, tworzywa sztuczne i karton). Powszechnie wiadomo, że tworzywa sztuczne odznaczają się wysoką przenikalnością, mogą wchodzić w reakcje ze składnikami produktu, powodując zmianę zapachu,...