Chrabąszcze to znane szkodniki roślin. Niebezpieczne są zarówno ich larwy, które podgryzają korzenie, jak i owady dorosłe, objadające liście, pączki, kwiatostany oraz młodą korę.
Wiosna to okres, kiedy przyroda budzi się do życia, nie tylko zakwitają wtedy rośliny, ale i pojawiają się owady, w tym wiele szkodników. To również czas, gdy wylatują chrabąszcze: majowy (Melalonta melalonta) i kasztanowiec (Melalonta hippocastani).
Biologia rozrodu
Chrabąszcze to duże chrząszcze z rodziny żukowatych (Scarabaeidae), o lekko omszonych brązowych, chitynowych pokrywach skrzydeł, zazwyczaj czarnym lub czerwonym przedpleczu i kredowobiałych, trójkątnych plamach po bokach odwłoka. Pojawiają się one w maju i przez ok. sześć tygodni żerują na drzewach liściastych i iglastych, zwłaszcza na modrzewiu. Jako pierwsze pojawiają się samce, a dopiero nieco później samice. Po kopulacji samice zagrzebują się w ziemi na głębokość 20 cm i tam składają po 12-30 jaj w złożach. Jedna samica w ciągu swojego życia może złożyć 60-80 jaj. Po 4-6 tygodniach wylęgają się larwy, które określa się jako pędraki. Są one grube, kremowo-żółte, pałąkowato wygięte. Mają trzy pary odnóży tułowiowych, brunatno-czarną głowę z silnymi żuwaczkami. Początkowo pędraki żywią się butwiejącymi częściami roślin, a dopiero później zaczynają podgryzać młode korzonki, dr...