Znaczenie wentylacji z odzyskiem ciepła
Problem otwartego spalania gazu
We współczesnej literaturze fachowej wiele uwagi poświęca się znaczeniu wentylacji w budynkach zamieszkania zbiorowego, gdyż proces ten może odpowiadać za ponad 60% strat ciepła po termorenowacji.
Należy zauważyć jednak, iż w praktyce w audytach energetycznych zjawisko to często się ignoruje. Wydaje się, że przyczyna leży głównie w braku miejsca w istniejących budynkach na instalację scentralizowanego systemu wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła. Stosowana w praktyce instalacja szczelnych okien powoduje w rezultacie wzrost wilgotności powietrza wewnętrznego, którego efektami ostatecznymi są zagrzybienie, wzrost zachorowalności mieszkańców itp. Efekt ten pogarsza jeszcze powszechne stosowanie kuchenek gazowych, które podnoszą dodatkowo emisję pary wodnej w mieszkaniu. Kuchenki gazowe nie powinny nigdy znaleźć się w naszych domach.
W naszej świadomości powszechnie pokutuje stereotyp o tym, że kuchenka gazowa jest wydajniejsza i tańsza w eksploatacji niż kuchenka elektryczna. Przyjrzyjmy się bliżej temu zagadnieniu. W książce Quaschninga „Regenerative energiesysteme” odnajdujemy informacje o energii pierwotnej potrzebnej do doprowadzenia do wrzenia 1 litra wody przy użyciu kuchenki elektrycznej i gazowej. Wynika z nich, iż wydajność kuchenki gazowej wynosi 34,6%, a straty w sieci przesyłu – 10%. Dla ogrzania wody energią 97 Wh potrzeba zatem 97 / 0,35 x 0,9 = 311 Wh energii pierwotnej. Z kole...
We współczesnej literaturze fachowej wiele uwagi poświęca się znaczeniu wentylacji w budynkach zamieszkania zbiorowego, gdyż proces ten może odpowiadać za ponad 60% strat ciepła po termorenowacji.
Należy zauważyć jednak, iż w praktyce w audytach energetycznych zjawisko to często się ignoruje. Wydaje się, że przyczyna leży głównie w braku miejsca w istniejących budynkach na instalację scentralizowanego systemu wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła. Stosowana w praktyce instalacja szczelnych okien powoduje w rezultacie wzrost wilgotności powietrza wewnętrznego, którego efektami ostatecznymi są zagrzybienie, wzrost zachorowalności mieszkańców itp. Efekt ten pogarsza jeszcze powszechne stosowanie kuchenek gazowych, które podnoszą dodatkowo emisję pary wodnej w mieszkaniu. Kuchenki gazowe nie powinny nigdy znaleźć się w naszych domach.
W naszej świadomości powszechnie pokutuje stereotyp o tym, że kuchenka gazowa jest wydajniejsza i tańsza w eksploatacji niż kuchenka elektryczna. Przyjrzyjmy się bliżej temu zagadnieniu. W książce Quaschninga „Regenerative energiesysteme” odnajdujemy informacje o energii pierwotnej potrzebnej do doprowadzenia do wrzenia 1 litra wody przy użyciu kuchenki elektrycznej i gazowej. Wynika z nich, iż wydajność kuchenki gazowej wynosi 34,6%, a straty w sieci przesyłu – 10%. Dla ogrzania wody energią 97 Wh potrzeba zatem 97 / 0,35 x 0,9 = 311 Wh energii pierwotnej. Z kole...