Podmioty zgłaszające działki do wypasu są zobowiązane do posiadania dokumentów potwierdzających własność lub prawo dysponowania terenem. Zwierzęta wypasane w ramach programu muszą pozostać w gospodarstwie przez cały okres wypasu.
Program „Podkarpacki Naturalny Wypas” to wyjątkowa w skali Polski inicjatywa – zarówno pod względem zasięgu, jak i sposobu finansowania, pochodzącego ze środków własnych samorządu.
Trzy edycje programu
Pierwsza edycja programu realizowana była w latach 2012-2016; budżet tej edycji wyniósł ponad 10 mln zł. Inicjatywa spotkała się z pozytywnym przyjęciem organizacji pozarządowych oraz rolników. W latach 2017-2020 realizowana była druga edycja programu, z budżetem o wartości prawie 11 mln zł.
Obecnie trwa realizacja trzeciej edycji; na lata 2021-2025 przeznaczona została kwota ponad 17 mln zł, z czego w tym roku rozdysponowanych zostanie 3,3 mln zł.
Dotychczasowa realizacja programu przyczyniła się do utrzymania wielu użytków zielonych, zachowania krajobrazu obszarów o wysokiej wartości przyrodniczej w regionie, a także przyniosła korzyści ekonomiczne i społeczne.
Zalety ekstensywnego wypasu
Jak podkreślił Ortyl, ekstensywny wypas zwierząt jest najlepszym sposobem na ochronę naturalnego, charakterystycznego dla województwa podkarpackiego krajobrazu.
– Dzięki ekstensywnemu wypasowi zwierząt województwo jest bogate w naturalne produkty wysokiej jakości, które znacznie przewyższają wartością odżywczą i zdrowotną produkty pochodzące z rolnictwa intensywnego” – zaznaczył marszałek.
Program sprzyja też wspieraniu chowu i hodowli bydła mięsnego i mlecznego oraz wsparciu pszczelarstwa.
Komentarze (0)