Michał Rudziński

Większość zakładów utylizacyjnych posiada przestarzałe technologie przerobu odpadów i redukcji powstających zanieczyszczeń oraz źle zorganizowany system zbiórki (w tym pozyskiwania padliny) i transportu surowca. Na ich kondycję finansową negatywnie wpływa brak odpowiedniej ochrony krajowego rynku produktów, głównie rynku paszowego. Mimo zdecydowanie złej sytuacji branży utylizacyjnej istnieją jednak możliwości poprawy stanu gospodarki odpadami poubojowymi i padliną.

Wpływ jakości surowca na jakość produktów
i zanieczyszczeń w przemyśle utylizacyjnym


W polskich zakładach utylizacyjnych z odpadów poubojowych można uzyskać przeciętnie ok. 25-30% wagowych mączki i ok. 15% wagowych tłuszczu. Udziały te zależą od jakości surowca, tj. świeżości i składu. Jakość otrzymywanych produktów zależy także od świeżości - stopnia rozkładu - surowca i jego składu, tj. zawartości padliny, kości itd. Krajowe zakłady utylizacyjne, wykorzystujące często nieświeży surowiec (zwłaszcza w okresie letnim), produkują mączki o zawartości białka do 45%. Poprawa świeżości surowca, przez skrócenie czasu oczekiwania na przerób i zastosowanie urządzeń chłodniczych do zbiórki odpadów, może spowodować podniesienie zawartości białka w mączce o kilka procent (2-3%), dzięki zahamowaniu procesów biochemicznego rozkładu. Udział kości w surowcu obniża, a udział miękkich odpadów poubojowych podwyższa zawartość białka w mączce. Mączki wysokobiałkowe (o za...