W końcu ubiegłego roku opublikowane zostało nowe rozporządzenie Ministra Zdrowia, dotyczące wymagań jakościowych stawianych wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi1. Zastąpiło ono rozporządzenie w sprawie warunków, jakim powinna odpowiadać woda do picia i na potrzeby gospodarcze oraz woda w kąpieliskach, wprowadzonego w życie w połowie września 2000 r.2. Nowe rozporządzenie dostosowuje wymagania krajowe do reguł określonych w Dyrektywie Unii Europejskiej z 1998 r. o jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi3. Zasługuje zatem na bliższe omówienie.

Dyrektywa UE z 1998 r.3 nakłada na państwa członkowskie obowiązek ustanowienia odpowiednich dotyczących jakości wody wymagań. Decyzji tych państw pozostawia zarazem możliwość wprowadzenia normatywnych wartości dla dodatkowych wskaźników, jeżeli ochrona zdrowia ludzi na ich terytoriach lub na części tych terytoriów będzie tego wymagać. W tym kontekście należy zatem przeprowadzić analizę wymagań mikrobiologicznych i fizykochemicznych, zawartych w nowym rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Wartości wskaźników jakościowych normowanych w nowym rozporządzeniu są praktycznie identyczne z wymaganiami określonymi w dyrektywie Unii Europejskiej (tab. 1 i 2). Dotyczy to wskaźników jakości, które w obydwu dokumentach objęto normowaniem.

Tab. 1....