Kompost a kompot kompostowy
Praktyczna ochrona roślin
Wytwarzanie i stosowanie kompotu kompostowego zalicza się do nowej, coraz dynamiczniej rozwijającej się gałęzi praktyki ogrodniczo-rolniczej, która czerpie wiedzę nie tylko z praktyki stosowania, ale coraz częściej również z naukowych badań i eksperymentów. Jest to młoda nauka, stąd pełno w niej sprzeczności, szczególnie w relacjach nienaukowo podchodzących do tematu praktyków-ogrodników.
Kompot kompostowy, fachowo definiowany jako „płynny ekstrakt z kompostu”, zdobywa sobie coraz większą akceptację w środowisku zarówno ogrodników-amatorów, jak i producentów komercyjnych na całym świecie. Związane jest to z jego właściwościami odżywczymi i stymulującymi życie bakteriologiczne gleby.
Chwali się też jego właściwości związane z pobudzaniem odporności roślin na zakażenia oraz zdolność wypierania szkodliwych dla roślin kolonii bakterii, grzybni i szkodników, szczególnie z powierzchni liści. Nie bez znaczenia jest ponadto możliwość znacznej redukcji aplikacji chemicznych środków ochrony roślin do spryskiwania i nawozów sztucznych, a w konsekwencji związanej z tym redukcji kosztów.
Nie dziwi zatem fakt, że nieustannie przybywa zarówno zagadnień, jak i środków finansowych na prowadzenie badań naukowych w tym kierunku. Rodzi się współczesny przemysł kompotu kompostowego w odniesieniu do zasad i technologii wytwarzania technicznie zdefiniowanych i unormowanych ekstraktów.
Podstawowy mankament
...
Wytwarzanie i stosowanie kompotu kompostowego zalicza się do nowej, coraz dynamiczniej rozwijającej się gałęzi praktyki ogrodniczo-rolniczej, która czerpie wiedzę nie tylko z praktyki stosowania, ale coraz częściej również z naukowych badań i eksperymentów. Jest to młoda nauka, stąd pełno w niej sprzeczności, szczególnie w relacjach nienaukowo podchodzących do tematu praktyków-ogrodników.
Kompot kompostowy, fachowo definiowany jako „płynny ekstrakt z kompostu”, zdobywa sobie coraz większą akceptację w środowisku zarówno ogrodników-amatorów, jak i producentów komercyjnych na całym świecie. Związane jest to z jego właściwościami odżywczymi i stymulującymi życie bakteriologiczne gleby.
Chwali się też jego właściwości związane z pobudzaniem odporności roślin na zakażenia oraz zdolność wypierania szkodliwych dla roślin kolonii bakterii, grzybni i szkodników, szczególnie z powierzchni liści. Nie bez znaczenia jest ponadto możliwość znacznej redukcji aplikacji chemicznych środków ochrony roślin do spryskiwania i nawozów sztucznych, a w konsekwencji związanej z tym redukcji kosztów.
Nie dziwi zatem fakt, że nieustannie przybywa zarówno zagadnień, jak i środków finansowych na prowadzenie badań naukowych w tym kierunku. Rodzi się współczesny przemysł kompotu kompostowego w odniesieniu do zasad i technologii wytwarzania technicznie zdefiniowanych i unormowanych ekstraktów.
Podstawowy mankament
...