Trudna droga do zysków z kompostu
– Uzyskanie zgody na wprowadzanie do obrotu nawozu z odpadów biodegradowalnych (kuchennych) to proces skomplikowany i długotrwały – przestrzegają eksperci spółki EKO DOLINA. I doradzają, jak przejść przez cały ten proces jak najsprawniej.
EKO DOLINA jest instalacją komunalną położoną w Łężycach w gminie Wejherowo. Spółka odbiera i zagospodarowuje odpady z terenu gmin założycielskich: Gdyni, Sopotu, Wejherowa (miasto oraz gmina wiejska), Rumi, Redy, Szemudu, Luzina i Kosakowa.
Trójmiejska kompostownia
Łącznie do zakładu trafiają odpady od 470 000 mieszkańców. W ciągu roku sortownia przetwarza ich ponad 120 000 Mg, a stabilizacji tlenowej poddawanych jest 35 000 Mg odpadów biodegradowalnych wytwarzanych w gospodarstwach domowych. Zakład posiada również kompostownię odpadów zielonych, gdzie poddawane są kompostowaniu m.in. trawa i liście. W wyniku prowadzonych procesów kompostowania powstaje kompost wytwarzany z odpadów kuchennych i tzw. zielonych.
Od 1 lipca 2017 roku na terenie całego kraju zaczął obowiązywać jednolity system segregacji odpadów. Wprowadzono podział na cztery frakcje: papier, szkło, tworzywa sztuczne i metale oraz odpady biodegradowalne. Piąty pojemnik to odpady zmieszane (resztkowe). Nowe zasady segregacji w poszczególnych gminach były wprowadzane przy okazji podpisani...