Kompozycje roślinne, nasiona, sadzonki czy ekologiczne kosmetyki – to wszystko można było kupić podczas pierwszego Gdańskiego Targu Roślinnego. W strefie gastronomicznej nie zabrakło ciastek z jadalnymi kwiatami i innych specjałów.

Na podwórku przy ul. Łąkowej wielbiciele roślin mogli uzyskać wiele informacji na temat ich uprawy i pielęgnacji, a także trendów w ogrodnictwie. – Dziś często kupujemy kwiaty w marketach i jedyne nad czym się zastanawiamy to – ile taki kwiatek  pożyje. Tutaj mogę dowiedzieć się, skąd roślina pochodzi, w jaki sposób o nią dbać, a także jak modnie zaprezentować ją światu. Jak się przed chwilą dowiedziałam, tradycyjne doniczki przeszły do lamusa – mówi jedna z uczestniczek wydarzenia.

Atrakcją były warsztaty plecenia wianków oraz wykłady m.in. o partyzantce ogrodniczej, ogrodach czasowych i mobilnych, roślinności w mieście oraz o tym, jak uprawiać rośliny, nie posiadając własnego ogrodu.

Oblegane było stoisko gastronomiczne, sprzedawcy chętnie odpowiadali  na pytania, jakie kwiaty nadają się do jedzenia, w jaki sposób je sadzić i pielęgnować oraz… serwować na stół. Poza tym oferowano także szeroki wybór przetworów. Można było kupić m.in. pikle z rzodkiewki z fenkułem czy kapustę orientalną z imbirem.

Zorganizowano także Wymiennik Roślin – miejsce, gdzie można było wymienić się sadzonkami, nasionami lub kwiatami.

UDOSTĘPNIJ

Czytaj więcej

Skomentuj