MRiRW: przygotowano nowelizację ustawy ws. przeciwdziałania marnowaniu żywności. Posypią się kary?

MRiRW: przygotowano nowelizację ustawy ws. przeciwdziałania marnowaniu żywności. Posypią się kary?
MŁ/PAP
26.07.2024, o godz. 9:13
czas czytania: około 3 minut
0

Zwiększenie kar finansowych za marnowanie żywności przez sklepy pow. 250 m kw. oraz za brak prowadzenia kampanii informacyjnych - zakłada projekt noweli ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, o którym poinformował w czwartek w Sejmie wiceminister rolnictwa Michał Kołodziejczak.

Dalsza część tekstu znajduje się pod reklamą

O planowanych zmianach w dotychczasowych przepisach poinformowali w czwartek na konferencji przedstawiciele resortu rolnictwa, sejmowej komisji rolnictwa oraz Federacji Polskich Banków Żywności.

Wiceminister rolnictwa Michał Kołodziejczak przekazał, że projektowana nowela doprecyzowuje definicje marnowania żywności i sprzedawców żywności. “Sprzedawca żywności to nie tylko sieć sklepów, ale każdy sklep o powierzchni powyżej 250 m kw. W myśl nowych przepisów podniesiona będzie opłata dla każdego sklepu tej wielkości za każdą tonę zmarnowanej żywności” – poinformował Kołodziejczak.

W planach wysokie kary za marnowanie żywności

Zwrócił uwagę, że do tej pory żywność, której data ważności do spożycia została przekroczona jest traktowana jako odpad, a opłata dla sklepu za wyrzucenie jej wynosiła 100 zł za tonę. Kołodziejczak poinformował, że projektowane przepisy zakładają podniesienie tej kwoty. Według wiceministra wysokość takiej opłaty w przypadku sklepów powyżej 250 m kw powinna “wynosić przynajmniej 500 zł”.

“Ja sam będę optował za tym, żeby ta kwota była jeszcze wyższa” – podkreślił przedstawiciel MRiRW.

Umowy między sklepami a organizacjami przekazującymi żywność potrzebującym

Przewidywane zmiany zakładają również doprecyzowanie przepisów ws. obowiązku podpisania umowy między sklepami powyżej 250 m kw., a organizacjami, które zajmują się przekazywaniem żywności potrzebującym. “W znowelizowanej ustawie doprecyzujemy termin podpisania takiej umowy, ponieważ do tej pory to był termin do wyboru. Teraz mówimy jasno – taka umowa ma być podpisana do końca roku na kolejny rok” – dodał Kołodziejczak.

Wiceminister poinformował również, że zmiana przepisów ma zobowiązywać sklepy do prowadzenia kampanii informacyjnej pod groźbą kary w wysokości “co najmniej 5 tys. zł”. Także w tym przypadku Kołodziejczak zapowiedział, że będzie optować za podniesieniem tych kar.

Każdy z nasz wyrzuca średnio ok. 250 kg żywności

“W każdej sekundzie w Polsce marnowana jest żywność, którą możemy przeliczyć na 184 bochenki chleba. A każdy Polak co roku wyrzuca średnio ok. 250 kg żywności o wartości ok. 3,5 tys. zł” – podkreślił Michał Kołodziejczak.

Obecny na konferencji poseł Piotr Głowski (KO) zauważył, że w Polsce rocznie marnuje się ok. 5 mln ton żywności.

Przeciwdziałanie marnowaniu żywności

Prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności Beata Ciepła oceniła, że projektowana nowela ograniczy zjawisko marnotrawstwa żywności, pozwoli ją lepiej zagospodarować i przekazać potrzebującym.

W 2019 roku uchwalone zostały przepisy ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Sklepy powyżej 250 m kw., których połowa przychodów pochodzi ze sprzedaży żywności, mają m.in. obowiązek zawierać z organizacjami pozarządowymi umowy na nieodpłatne przekazanie niesprzedanej żywności. Chodzi przede wszystkim o produkty, które zostały wycofane ze sprzedaży ze względu na wady ich wyglądu bądź opakowań. Mają one również obowiązek prowadzenia kampanii informacyjno–edukacyjnych wraz z organizacjami pozarządowymi, a także składanie sprawozdać o ilości marnowanej żywności.

Kategorie:

Udostępnij ten artykuł:

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszą osobą, która to zrobi.

Dodaj komentarz

Możliwość komentowania dostępna jest tylko po zalogowaniu. Załóż konto lub zaloguj się aby móc pisać komentarze lub oceniać komentarze innych.

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Przejdź do Aktualności
css.php
Copyright © 2024