Nadgorliwy minister?
Wymagania jakościowe stawiane wodom powierzchniowym
wykorzystywanym do zaopatrzenia ludności w wodę przeznaczoną do spożycia
Zgodnie z zapowiedzią zawartą w Prawie wodnym1, obowiązujące od 1991 r. wymagania jakościowe stawiane wodom powierzchniowym przeznaczonym do zaopatrzenia ludności w wodę do picia (I klasa czystości) oraz urządzania zorganizowanych kąpielisk (II klasa czystości)2, czyli do celów komunalnych, zastąpiono nowymi normatywami. Są one zawarte w dwóch rozporządzeniach opublikowanych w końcu ubiegłego roku3, 4. Wprowadzają one nowe standardy i odpowiadają wymaganiom określonym w odpowiednich dyrektywach Unii Europejskiej 5, 6.
Inaczej niż dotąd sformułowano wymaganie fizyczno-chemiczne i biologiczne, dotyczące takich wód3. Odstąpiono od sprecyzowania maksymalnych wartości wskaźników zanieczyszczeń, jednolitych dla wszystkich wód będących surowcem do produkcji wody do picia. W zamian wody, które są lub mogą być wykorzystywane do tego celu, podzielono na trzy kategorie: A1, A2 i A3, w zależności od ich aktualnej jakości i stopnia złożoności technologii uzdatniania, niezbędnej dla ich przetworzenia na wodę spełniającą wymagania stawiane wodzie do spożycia. Do kategorii A1 zaliczono wody najczystsze, wymagające prostego uzdatniania fizycznego, w szczególności filtracji i dezynfekcji. Kategoria A2 obejmuje wody gorszej jakości, wymagające wielostopniowego uzdatniania fizycznego i chemicznego, w szczególności ws...
wykorzystywanym do zaopatrzenia ludności w wodę przeznaczoną do spożycia
Zgodnie z zapowiedzią zawartą w Prawie wodnym1, obowiązujące od 1991 r. wymagania jakościowe stawiane wodom powierzchniowym przeznaczonym do zaopatrzenia ludności w wodę do picia (I klasa czystości) oraz urządzania zorganizowanych kąpielisk (II klasa czystości)2, czyli do celów komunalnych, zastąpiono nowymi normatywami. Są one zawarte w dwóch rozporządzeniach opublikowanych w końcu ubiegłego roku3, 4. Wprowadzają one nowe standardy i odpowiadają wymaganiom określonym w odpowiednich dyrektywach Unii Europejskiej 5, 6.
Inaczej niż dotąd sformułowano wymaganie fizyczno-chemiczne i biologiczne, dotyczące takich wód3. Odstąpiono od sprecyzowania maksymalnych wartości wskaźników zanieczyszczeń, jednolitych dla wszystkich wód będących surowcem do produkcji wody do picia. W zamian wody, które są lub mogą być wykorzystywane do tego celu, podzielono na trzy kategorie: A1, A2 i A3, w zależności od ich aktualnej jakości i stopnia złożoności technologii uzdatniania, niezbędnej dla ich przetworzenia na wodę spełniającą wymagania stawiane wodzie do spożycia. Do kategorii A1 zaliczono wody najczystsze, wymagające prostego uzdatniania fizycznego, w szczególności filtracji i dezynfekcji. Kategoria A2 obejmuje wody gorszej jakości, wymagające wielostopniowego uzdatniania fizycznego i chemicznego, w szczególności ws...