Unia Europejska w 1997 r. wprowadziła zakaz wykorzystywania mączek mięsno-kostnych w żywieniu zwierząt rzeźnych. Przepis ten spowodował pojawienie się ogromnych problemów z zagospodarowaniem dużych ilości odpadów powstających w trakcie uboju zwierząt rzeźnych i przetwórstwie mięsa, które wcześniej stanowiły surowiec do produkcji mączek mięsno-kostnych.
Brak prawidłowego zagospodarowania tych odpadów może stanowić istotne zagrożenie środowiskowe, natomiast wiele obecnie stosowanych form ich utylizacji jest znacznym obciążeniem dla zakładów przemysłu mięsnego. Aktualnie z tymi problemami borykają się w różnym stopniu wszystkie kraje członkowskie UE, choć w największym stopniu państwa wiodące w produkcji mięsa, w tym również Polska.
Odpadowy potencjał
Ponad 90% odpadów przemysłu mięsnego zbierane jest w miejscach uboju. W 2007 r. w polskich zakładach poddano ubojowi ponad 24,5 mln sztuk trzody chlewnej, 1,3 mln sztuk bydła oraz ponad 1,5 mln ton drobiu. Uwzględniając wskaźniki wydajności rzeźnej (stosunek masy żywego zwierzęcia do masy tuszy po uboju), wynoszące odpowiednio: 72, 54 i 68%, łatwo można wyliczyć masę odpadów powstających na tym etapie produkcji. Część z tych odpadów wykorzystywana jest do wytwarzania żywności (tłuszcze jadalne, żelatyna), paszy dla zwierząt domowych, a część to surowiec dla przemysłu garbarskiego. Poz...