Technologie uzdatniania wody
W ostatnim stuleciu ilość wody zużywanej na całym świecie wzrosła sześciokrotnie przy dwukrotnym w tym czasie wzroście populacji. Oczywiście największe zużycie wody w skali globalnej jest związane z systemami irygacyjnymi (69%) i przemysłem (23%), a tylko ok. 8% zużywane jest do picia, przygotowania żywności i na inne domowe zastosowania (średnio w skali całego świata 220 l na osobę w ciągu doby). Mimo wielkiego rozwoju systemów zaopatrzenia w wodę w ostatnich dekadach szacuje się, że obecnie ok. 1,2 mld ludzi w krajach rozwijających się nie posiada wystarczającego dostępu do bezpiecznego dla zdrowia zasilania w wodę pitną.
Ocenia się, że do roku 2050 ok. 65% populacji na Ziemi będzie żyło w obszarach z deficytem wody. Ta sytuacja jest nowym wyzwaniem, zmuszającym do rozwoju technologii uzdatniania wody, systemów monitoringu oraz strategii zarządzania systemami zaopatrzenia w wodę. Zakłady uzdatniania wody muszą już obecnie odpowiedzieć na falę nowych regulacji prawnych. Zachowanie na możliwie najniższym poziomie ubocznych produktów dezynfekcji, skuteczna dezaktywacja patogennych mikroorganizmów, usuwanie mikrozanieczyszczeń nieorganicznych i organicznych, optymalizacja metod analitycznych, pozwalających na wykrywanie niebezpiecznych substancji na poziomie 1 ng w litrze, powodują znaczny wzrost wymagań w stosunku do służb technologicznych i laboratoryjnych.