Poprawna praca systemu wodociągowego uwarunkowana jest spełnieniem podstawowych warunków, do których należy zaliczyć dostarczenie wody w odpowiedniej ilości i jakości oraz pod wymaganym ciśnieniem. Najczęściej jakość wody – ani powierzchniowej, ani podziemnej – nie jest wystarczająca i wymaga ona uzdatnienia. 

Woda wodociągowa przeznaczona do spożycia winna spełniać odpowiednie wymogi. Stanowi ona środek spożywczy, a zatem woda winna spełniać wymagania stawiane środkom spożywczym. Warunki te są regulowane odpowiednim rozporządzeniem, które co kilka, kilkanaście lat jest nowelizowane w miarę wzrostu wymagań stawianych wodzie do picia, a także doskonalenia technik służących do określania jej cech – dostępnych służbom zajmującym się badaniem jakości wody. 

Regulacje prawne

Aktualnie w Polsce obowiązuje Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (DzU z 2017 r. poz. 2294). Przedstawiono w nim wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, zwanej dalej „wodą”, w tym wymagania bakteriologiczne, fizykochemiczne i organoleptyczne. Ponadto rozporządzenie zawiera informacje dotyczące: sposobu oceny przydatności wody, minimalnej częstotliwości i miejsca pobierania do badania próbek wody, zakresu badania jakości wody, programu monitoringu jakości w...