Na Gądowie Małym we Wrocławiu powstał „kosmiczny” plac zabaw dla najmłodszych.

Plac zabaw na Gądowie Małym, historycznym dla Wrocławia terenie po dawnym lotnisku, został zrealizowany w ramach budżetu obywatelskiego z roku 2016. Powstał on między ul. Hynka, Skrzydlatą, a Bajana. Jest nietypowy – ma kosmiczny wygląd, a na jego podłożu znajduje się cały układ słoneczny, pełniący funkcję edukacyjną dla odwiedzających go dzieci.

Plac zaprojektowany jest tak, aby w głównej mierze mogli z niego korzystać najmłodsi mieszkańcy. Nowa inwestycja, która powstała w ramach budżetu obywatelskiego, to miejsce, które zapewni dzieciom wspaniałą zabawę, ale także dzięki możliwości aktywnego wypoczynku, zadba o prawidłowy rozwój sprawności fizycznej.

CCJ 300 x 250

– To bezpieczna przestrzeń, w pełni kontrolowana przez opiekunów, a dzieciom gwarantująca swobodę, która pobudza wyobraźnię i kreatywność – powiedział Rafał Żabski, lider projektu.

Urządzenia, które zostały zamontowane na nowootwartym placu gwarantują bezpieczeństwo maluchów, umożliwiają im zabawę z rówieśnikami, a kosmiczne huśtawki, bujaki, karuzela, piaskownica, odwzorowane planet, zjeżdżalnia, czy zestaw sprawnościowy dodają temu miejscu atrakcyjności i zachęcają do odwiedzin. Inwestycja poprawiła także wizualnie charakter całego osiedla mieszkaniowego. Teren placu zabaw został ogrodzony niskim, ażurowym ogrodzeniem ze stali, w kolorach ławek zlokalizowanych na pobliskim terenie rekreacyjnym, a w ogrodzenie wkomponowano tablice do rysowania.

– Do projektu dołożyła się również Spółdzielnia Mieszkaniowa Piast, która ufundowała dodatkową ławkę, komplet stojaków rowerowych i wybudowała dwie ścieżki łączące teren spółdzielni z placem zabaw. Natomiast Zarząd Zieleni Miejskiej poprowadził ścieżkę łączącą nową inwestycję z wcześniej wybudowanym parkiem – mówi Marta Maciaszek z ZZM we Wrocławiu.

UDOSTĘPNIJ

Czytaj więcej

Skomentuj