Reklama

AD1A odpady budowlane [08.01-14.01.2025]

Wyboista droga miast ku zrównoważonej gospodarce

Wyboista droga miast ku zrównoważonej gospodarce
Judyta Więcławska
12.12.2024, o godz. 8:36
czas czytania: około 4 minut
0

Jak przyspieszyć tempo transformacji miast w kierunku gospodarki zrównoważonej? – zastanawiali się uczestnicy jednej z sesji, wieńczącej 28. Kongres Ochrony Środowiska Envicon, który odbył się w Łodzi. Debatowano na temat zagospodarowania odpadów komunalnych, marnotrawienia żywności oraz adaptacji miast do zmian klimatu.

Dalsza część tekstu znajduje się pod reklamą

Reklama

AD1B Sprawozdania roczne BDO [08.01-18.02.25]

W programie 28. Kongresu Ochrony Środowiska Envicon nie mogło zabraknąć tematyki dotyczącej transformacji miast w kierunku zrównoważonej gospodarki. Podczas sesji omówiono w jaki sposób miasta mogą skutecznie zarządzać swoimi zasobami, w tym odpadami komunalnymi, minimalizując ślad węglowy oraz inne negatywne oddziaływania na środowisko. Sporo uwagi poświęcono kwestii marnotrawienia żywności.

Zagospodarowanie odpadów i domknięcie cyklu

W opinii Tomasza Wadasa z Zakładu Usług Komunalnych w Puławach, by miasto rozwijało się w zrównoważony sposób istotne jest zamykanie obiegów. W odniesieniu do gospodarki odpadami niezwykle ważne jest zadbanie o odpowiednią jakość odpadów. – Stawiamy na edukację. W głównej mierze dzieci, młodzieży i seniorów. Może nie są największymi wytwórcami odpadów, ale najlepiej do nich dotrzeć. Rok do roku notujemy poprawę [w segregacji odpadów – przyp. red.]. Jeszcze jest niewystarczająca ilość segregacji, wiele odpadów które można by poddać recyklingowi trafia do zmieszanych, a ich wysortowanie jest trudne, poza tym ich jakość nie pozwala na przetworzenie. –  zaznaczył Wadas. –  Duży nacisk jest kładziony na jakość odpadów selektywnie zbieranych od mieszkańców. Dzierżawa pojemników na surowcowe to symboliczna złotówka dla spółdzielni – za pojemniki na odpady zmieszane to 25 zł. – dodał. W jego opinii istotne jest dostosowanie instalacji przetwarzania odpadów do odpowiedniego, bezpiecznego magazynowania surowców.

 

Jeśli chodzi o przyspieszenie transformacji miasta ku zrównoważonej gospodarce ośrodki miejskie powinny stawiać na synergię działań różnych spółek komunalnych – zakładów unieszkodliwiania odpadów, zakładów ciepłowniczych, przedsiębiorstw wodno-kanalizacyjnych. – Istotna jest współpraca pod kątem budowania końcowego etapu – dla Puław to “domknięcie” w ITPOK, by ilość ciepła wytwarzana ze spalanych odpadów dostarczyła energię dla wszystkich mieszkańców. – stwierdził Wadas. Dodał przy tym, że roczny budżet Puław to ok. 380 mln zł z czego tylko ok. 30 mln zł przeznaczonych jest na gospodarkę komunalną. ZUK musi więc radzić sobie sam, bo miasto nie jest w stanie pomóc w zakresie budowy nowych instalacji. W planach jest budowa ITPOK i instalacji do doczyszczania surowca.

Marnotrawienie żywności

– Poważnym problemem jest marnotrawstwo żywności. – podkreśliła dr hab. Monika Król, prof. UŁ z Instytutu Ochrony Środowiska. Marnowanie żywności rozpoczyna się już na etapie produkcji u rolnika, poprzez przetwórstwo, transport, magazynowanie, nieodpowiednią dystrybucję i sprzedaż, skończywszy na złych nawykach konsumentów.

– W skali europejskiej możemy rozpatrywać to zagadnienie w trzech aspektach. Pierwszy z nich dotyczy zapewnienia na międzynarodowym poziomie prawa do wyżywienia. Chodzi o suwerenność żywieniową, zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego w kontekście ilości i jakości. Drugi aspekt jest środowiskowy. Mowa o produkcji żywności związanej z wodą, jakością gleby czy różnorodnością biologiczną. Tu pojawia się aspekt zmian klimatu. Mamy ślad węglowy związany z produkcją żywności i żywność jako odpad. Trzeci aspekt to marnotrawstwo żywności  w miastach, sklepach i domach. – tłumaczyła prof. Król. W następstwie podała kilka danych.

Na świecie rocznie marnuje się ok. 1/3 produkowanej żywności, a w ujęciu masy strat jest to ok. 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia. W UE marnotrawionych jest 153 mln ton żywności rocznie. Unia zakłada redukcję tego zjawiska o 50% do 2030 r. Według danych Eurostatu każdy Polak marnotrawi w roku 123 kg żywności. W skali roku aż 69 kg/os. odpadów żywnościowych powstaje w gospodarstwach domowych. Jednocześnie 37 mln osób w UE nie stać na to, aby przynajmniej co drugi dzień zjeść pełnowartościowy posiłek. 

Mając na uwadze powyższe dane istotna jest m.in. nowelizacja ustawy o niemarnowaniu żywności. Zmiana przepisów ma spowodować, że żywność w Polsce nie będzie wyrzucana na tak dużą skalę, jak obecnie. Zaproponowane w projekcie zmiany, to w opinii prof. Król jednak tylko kosmetyka, która usprawni system, ale nie rozwiąże problemu. Dobre praktyki Polska może zatem czerpać m.in. od Francji, Włoch czy Litwy, gdzie wdrożono odpowiednie rozwiązania prawne w zakresie modelu gospodarowania odpadami, niwelującymi marnotrawienie żywności. To m.in. zapobieganie powstaniu odpadów żywnościowych, zapobieganie niesprzedanej żywności, odzysk na pasze, wykorzystanie kompostu w rolnictwie i dla celów energetycznych czy metanizacja. Dobre wzorce płyną także od Finlandii, Chin czy Indii, gdzie co prawda nie funkcjonują odpowiednie regulacje prawne, ale zaawansowane programy ograniczania marnotrawstwa żywności.

_DSC2568
_DSC2527
_DSC2532

Fundusze na adaptację miast do zmian klimatu

Niewątpliwie dużym wyzwaniem dla włodarzy jest adaptacja miast do zmian klimatu. Realizację działań wspomagają unijne fundusze. – Dostępne są środki bezzwrotne, dotacyjne na transformację miast w kierunku zielonej gospodarki czy adaptacji do zmian klimatu. Istnieje szereg programów którymi zarządza Ministerstwo Klimatu i Środowiska – wskazał Piotr Czarnocki, radca MKiŚ. – Miasta są szczególnie wrażliwe na zmiany klimatu i mają najwięcej problemów związanych z adaptacją. To duża intensywność zabudowy, majątek na niewielkim obszarze, dlatego skierowaliśmy wsparcie na miast, na obszary zurbanizowane. – dodał. 

Coraz częstsze susze, podtopienia i powodzie zmuszają miasta do podejmowania działań na rzecz ochrony mieszkańców i infrastruktury. Niezbędne jest tworzenie miejskich planów adaptacji do zmian klimatu (MPA) oraz stosowanie rozwiązań, które umożliwiają zrównoważone zarządzanie wodami opadowymi na terenach miejskich. Z pomocą przychodzą fundusze europejskie a konkretnie program Fundusze Europejskie na Infrastrukturę, Klimat, Środowisko 2021-2027, w działaniu 2.4 Adaptacja do zmian klimatu, zapobieganie klęskom i katastrofom.

Trwa nabór NFOŚiGW: miliard złotych na adaptację do zmian klimatu i gospodarkę wodami opadowymi

Udostępnij ten artykuł:

Reklama

AD1A odpady budowlane [08.01-14.01.2025]

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszą osobą, która to zrobi.
Reklama

AD2 ZM Zieleń na terenach zabytkowych [08.01-31.01.25]

Dodaj komentarz

Możliwość komentowania dostępna jest tylko po zalogowaniu. Załóż konto lub zaloguj się aby móc pisać komentarze lub oceniać komentarze innych.

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Przejdź do Gospodarka i samorząd
css.php
Copyright © 2025