Zużyty olej roślinny to odpad sprawiający problemy nie tylko w Tłusty Czwartek. Pod żadnym pozorem nie wolno go wyrzucać do toalety. Zużyty olej po smażeniu pączków czy frytek należy odpowiednio zabezpieczyć lub wywieźć do punktu. Można też… zrobić z niego mydło.

Zakaz wylewania oleju do kanalizacji sanitarnej ma swoją racjonalną przyczynę – w niższych temperaturach olej tężeje i może ją zapchać.

Tłuszcz po smażeniu wylany do kanalizacji, szczególnie jeśli na swojej drodze napotka inne zapychające odpady, np. chusteczki nawilżające, tworzy tzw. góry tłuszczowe. Z czasem, niczym kula śniegowa, góra tłuszczowa obrasta w kolejne warstwy i taki cuchnący konglomerat może zablokować kanalizację, a potem wypchnąć ściek na ulicę. Kiedy w 2013 r. 15-tonowe monstrum zatkało rury w Londynie, wiele toalet w sąsiedztwie wylało.

Co zatem zrobić ze zużytym olejem spożywczym, np. rzepakowym po smażeniu frytek czy pączków? Po przelaniu do słoika lub butelki zużyty olej można wyrzucić do pojemnika na odpady zmieszane (resztkowe) w kolorze czarnym. Zużyty olej spożywczy można także zawieźć do punktu selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK), choć nie każdy punkt przyjmuje olej pochodzący z gospodarstw domowych.

Pamiętaj! Olej do smażenia należy przelać do szczelnego pojemnika (np. zużytego słoika lub butelki) i umieścić w pojemniku/worku na odpady zmieszane (kolor czarny). 

Zużyty olej z restauracji, piekarni i innych punktów gastronomicznych można oddać do utylizacji wyspecjalizowanej firmie zajmującej się przetwarzaniem tego typu odpadów. To zdecydowanie najwygodniejszy sposób. Koszt takiej usługi zaczyna się od kilkudziesięciu złotych miesięcznie.

Przedsiębiorstwa skupujące fryturę i oleje spożywcze odbierają je od sklepów i restauracji, a następnie przekazują do recyklingu. Zużyty olej roślinny może być wykorzystany np. przez rafinerie do produkcji biopaliw.

Jak segregować odpady? Zobacz nasz poradnik!

Ze zużytego oleju rzepakowego i kokosowego można zrobić też mydło gospodarcze własnej produkcji, które można wykorzystywać w praniu i sprzątaniu (jak zapewnia autorka przepisu, umyta podłoga nie będzie pachniała pączkami).

Przepis na rzepakowo-kokosowe mydło gospodarcze

  • 350 g oleju rzepakowe
  • 150 g oleju kokosowego
  • 71 g wodorotlenku sodu (NaOH)
  • 170 g wody

Potrzebne sprzęty:

  • waga z dokładnością do 0,1 grama
  • pojemnik z grubszego plastiku lub litrowy słoik do przygotowania roztworu NaOH
  • stalowy garnek
  • blender
  • foremka – może być silikonowa lub mniejsze silikonowe foremki jak na muffiny, ale od biedy karton po mleku lub soku też da radę 😉
  • ochrona oczu i dłoni (okulary ochronne i rękawiczki gumowe lub lateksowe)

Wykonanie:

  • W słoiku odważ 170 g wody, a w osobnym pojemniku 71 g wodorotlenku sodu (Uwaga: wodorotlenek sodu jest silnie żrącą substancją!). Odważony wodorotlenek sodu ostrożnie wsyp do pojemnika z wodą i delikatnie wymieszaj. (Uwaga, ta mikstura bardzo się rozgrzewa, więc trzeba uważać, żeby się nie oparzyć!). Najlepiej wystawić pojemnik na balkon lub odstawić go na parapet przy otwartym oknie, bo pary są drażniące. Poczekaj aż roztwór wodorotlenku (nazywamy go ługiem) ostygnie do temperatury pokojowej.
  • W garnku zważ olej kokosowy i podgrzej, żeby się rozpuścił. Gdy olej kokosowy będzie już płynny, do tego samego garnka odmierz olej rzepakowy. Jeżeli wykorzystujesz olej po smażeniu, koniecznie przefiltruj go przez gazę, żeby uniknąć zanieczyszczeń. Gdy oleje i ług będą miały temperaturę pokojową, wlej ług do garnka z olejami i delikatnie blenduj do momentu uzyskania konsystencji rzadkiego budyniu. Tak przygotowaną miksturę przelej do foremek i pozostaw w spokoju na 24 godziny. Po tym czasie możesz wyciągnąć z foremek gotowe mydełka. Jeśli w użyciu była większa forma, to po tym czasie możesz pokroić ten duży blok na mniejsze kawałki.
  • Umieść mydło w suchym przewiewnym miejscu. W zasadzie możesz go używać już po kilku dniach, ale najlepiej poczekać kilka tygodni aż mydło odparuje nadmiar wody i będzie twardsze.
  • Tak wykonane mydło możesz zetrzeć na tarce, zrobić z niego proszek do prania, żel do prania albo żel mydlany który posłuży jako baza innych środków do sprzątania. Proste, prawda?

Więcej na temat segregacji problematycznych odpadów w “Słowniku poprawnej segregacji Abrys“:

Czytaj więcej

3 Komentarze

  1. Większe brednie ciężko wymyślić: “Co zatem zrobić ze zużytym olejem spożywczym, np. rzepakowym po smażeniu frytek czy pączków? Po przelaniu do słoika lub butelki zużyty olej można wyrzucić do pojemnika na odpady zmieszane (resztkowe) w kolorze czarnym. Zużyty olej spożywczy można także zawieźć do punktu selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK), choć nie każdy punkt przyjmuje olej pochodzący z gospodarstw domowych.”
    PSZOK musi przyjąć i tyle, a do pojemników czy worków nie wolno wyrzucać żadnych opakowań z zawartością.

  2. W mojej opinii od 01/01/2020 r. przedsiębiorcy skupujący zużyty olej nie wystawiają już KPO.
    Zgodnie z przepisami to wytwórca odpadów ma obowiązek przekazać go za pośrednictwem BDO do firmy przejmującej.

Skomentuj