1 / 6

W Gliwicach, w rejonie ronda księżycowego i estakady Heweliusza na Koperniku przewidziano nowy skwer miejski – park księżycowy. Ma być kolejną atrakcyjną przestrzenią dla mieszkańców dzielnicy oraz pasażerów korzystających z, projektowanego przez PKP Polskie Linie Kolejowe, przystanku Gliwice Kopernik.

Koncepcja powstającego skweru jest częścią przetargu na opracowanie dokumentacji projektowej zagospodarowania terenu przy projektowanym przez PKP PLK przystanku kolejowym Gliwice Kopernik (w rejonie ul. Perseusza), ogłoszonego pod koniec ubiegłego tygodnia przez Gliwice. Pomysł na skwer krąży wokół tematyki astronomii i osoby patrona dzielnicy – Mikołaja Kopernika.

Przewidziano m.in. zadaszoną wiatę dla rowerzystów, gdzie można byłoby postawić swój jednoślad, wypożyczyć rower miejski lub odpocząć w częściowo osłoniętym wnętrzu. Wokół roztaczałaby się przestrzeń parku księżycowego z tzw. kraterami tematycznymi będącymi ciekawą propozycją spędzenia wolnego czasu dla mieszkańców, pasażerów, rowerzystów, a zwłaszcza rodzin z dziećmi.

Głównym punktem parku miałoby być zadaszenie w formie rzeźby przestrzennej przypominającej astrolabium. Pojawiłyby się też stojaki na rowery nasuwające skojarzenie z triquetrum. Tak podkreślone zostałyby dwa główne przyrządy obserwacyjno-astronomiczne, z których korzystał toruński naukowiec. Dodatkowo konstrukcja astrolabium podświetlona liniowo LED-ami z różnych perspektyw odnosiłaby się do wyglądu Księżyca zbliżającego się do nowiu.

Odcinek drogi rowerowej wokół wiaty miałby być pokryty luminescencyjną nawierzchnią nawiązującą do gwiaździstego nieba. Przewidziano również postawienie nowej wiaty autobusowej pasującej do całości założenia. Byłaby ona swego rodzaju bramą zapraszającą do wizyty w księżycowym parku otoczonym nieregularnymi nasadzeniami żywopłotów, oddzielającymi zielony teren od sąsiedztwa ulicy i nowo projektowanych parkingów.

UDOSTĘPNIJ

Czytaj więcej