Jak gigantyczny jest to problem, świadczy fakt, że na samym tylko ubiegłorocznym londyńskim maratonie biegaczom rozdano prawie milion plastikowych butelek. To gigantyczne ilości śmieci, które nie zawsze trafiały do recyklingu.
Produkcja plastikowych butelek wymaga również dużo energii i wody. Zgodnie z informacjami grupy Water Footprint Network potrzeba ponad pięciu litrów wody do wyprodukowania standardowej plastikowej butelki o pojemności 500 ml.
Dlatego organizatorzy biegowych imprez zaczynają poszukiwać rozwiązań, które są przyjazne dla środowiska.
Silikonowe wielorazówki i… kapsułki z alg
Jesienią podczas maratonu w Berlinie testowano składane wielorazowe kubeczki z silikonu. Można je było napełnić w specjalnych punktach, a potem zgnieść w ręce i kontynuować bieg do następnej stacji z wodą.
W Londynie natomiast wprowadzono w tym roku produkt, który częściowo zastąpił jednorazowe butelki. Chodzi o kapsułki wyprodukowane z alg, które wypełnione były napojem izotonicznym.
Podczas imprezy w miniony weekend 30 tys. takich kapsułek trafiło do biegaczy. Woda była także podawana maratończykom w kompostowalnych kubkach. Dzięki temu zmniejszono liczbę butelek jednorazowych do 700 tysięcy, a w dodatku wszystkie one były przynajmniej częściowo wykonane z tworzywa z recyklingu.
Hugh Brasher, dyrektor wydarzenia, powiedział, że londyński maraton chce być liderem w dziedzinie zrównoważonego rozwoju. – To, co wprowadzamy w tym roku może zmienić sposób, w jaki imprezy masowe będą organizowane w przyszłości – dodał.
Przykład idzie z Poznania
W Polsce na większości dużych imprez biegowych od lat podaje się wodę kranową. Dzieje się tak m.in. w Dąbrowie Górniczej, Gdańsku i Warszawie.
Do tej pory jednak była ona serwowana przede wszystkim w plastikowych kubkach. Poznański Aquanet postanowił zmienić swoją politykę w tej kwestii i przed dwoma tygodniami podczas półmaratonu zastąpił jednorazowy plastik kompostowalnymi kubeczkami.
Wykonane są one w 100 proc. z odnawialnych materiałów roślinnych i posiadają powłokę zabezpieczającą przed wilgocią opartą na bazie trzciny cukrowej.
Komentarze (0)