Wpisy
Wpisy
Zero waste na cmentarzach w Gdyni
Projekt Zarządu Cmentarzy Komunalnych w Gdyni wpisuje się w trend zero waste. Wdrożono tam rozwiązania, dzięki którym ma nastąpić redukcja odpadów, a dzięki temu zmniejszy się zanieczyszczenie środowiska, nastąpi też ograniczenie efektu cieplarnianego.
Łukasz Sosnowski: segregacja odpadów w domu to podstawa [WIDEO]
Gospodarka o obiegu zamkniętym to rzeczywistość, w której wszystko ma określoną wartość i krąży w zamkniętych cyklach, przy jak najmniejszym marnowaniu zasobów. Chodzi więc o to, aby myśleć o produkcie w całym cyklu życia – zaczynając od jego zaprojektowania, przez pozyskiwanie surowców, produkcję, dystrybucję, konsumpcję, zbieranie odpadów, aż do ich zagospodarowania – mówi w rozmowie z Portalem Komunalnym Łukasz Sosnowski, prezes Fundacji ProKarton.
Circular economy w praktyce. Wybrano liderów gospodarki obiegu zamkniętego
Ponowne użycie urządzeń elektronicznych oraz mebli czy biopaliwo z odpadów powstałych podczas produkcji czekolady - to niektóre z projektów w konkursie na lidera gospodarki obiegu zamkniętego.
Recykling i circular economy muszą być kluczowe nawet podczas epidemii
Brak sortowania odpadów i większe niż do tej pory deponowanie na składowiskach w dobie koronawirusa blokuje możliwości pracy polskich recyklerów i umniejsza szanse na spełnienie wymaganych poziomów recyklingu – uważają przedstawiciele Stowarzyszenia Polski Recykling.
Banki żywności otrzymują wsparcie od NFOŚiGW
Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej przekazuje środki dla banków żywności na zapobieganie marnotrawieniu jedzenia.
Koniec z marnowaniem żywności przez sklepy
We wtorek, 18 lutego skończył się termin, do którego sklepy wielkopowierzchniowe sprzedające produkty żywnościowe miały podpisać umowy z organizacjami pozarządowymi w sprawie przekazywania niesprzedanej żywności.