Zrównoważone myślenie o żywności

Według naukowców ze Stockholm Resilience Center, globalne przejście na zdrową i bardziej skoncentrowaną na roślinach dietę, zmniejszenie o połowę marnotrawstwa żywności oraz wytwarzania odpadów, a także poprawa praktyk i technologii rolnych są niezbędne, aby wyżywić 10 miliardów ludzi w sposób zrównoważony do 2050 r. Przyjęcie tych opcji zmniejsza ryzyko przekroczenia globalnych limitów środowiskowych związanych ze zmianą klimatu, użytkowaniem gruntów rolnych, wydobywaniem zasobów słodkiej wody i zanieczyszczeniem ekosystemów poprzez nadmierne stosowanie nawozów.

(www.sciencedaily.com

Zielone stany

Spośród 100 najbardziej zaludnionych miast w USA San Diego w Kalifornii zostało uznane za najbardziej zielone w 2018 r. Według obliczeń WalletHub, San Diego pozostawiło w tyle m.in. San Francisco, Waszyngton, Irvine, San Jose i Honolulu, osiągając najwyższe noty wśród 26 najważniejszych ?zielonych? wskaźników, które uwzględniały m.in. udział emisji gazów cieplarnianych na mieszkańca, udział energii elektrycznej ze źródeł odnawialnych czy też liczbę rynków rolniczych oraz zielone miejsca pracy.

San Diego wyróżnia się na tle innych miast m.in. ze względu na realizowany ?Plan działań w dziedzinie klimatu?, który wzywa do wyeliminowania połowy wszystkich emisji gazów cieplarnianych i ma na celu wyko...