Danuta Barałkiewicz

Odkąd ludzie poszukiwali źródeł wody i znaleźli wody bardzo zróżnicowane ilościowo, jak również jakościowo pod względem temperatury, barwy, mętności, smaku i zapachu, w tym samym czasie uczyli się stosowania tych wskaźników do kontroli jakości wody. Zauważono również, że wartości tych wskaźników mają zasadnicze znaczenie na stosowanie wody do odpowiednich celów.

Woda zasolona nie może być stosowana dla ludzi, zwierząt czy nawadniania. Czysta woda jest lepsza od mętnej do wykorzystania jej w gospodarstwach domowych. Niektóre wody spożywane przez ludzi mogą powodować choroby lub nawet śmierć. Koncepcje ilości i jakości wody były prawdopodobnie rozwijane jednocześnie, ale poprzez większą część historii ludzkości było kilka dróg oszacowania jakości wody poza naszymi zmysłami i obserwacjami efektów, które wywierały wody na procesy życiowe organizmów żywych.

Różne wskaźniki dla różnych celów

Fizyczne, chemiczne i biologiczne wskaźniki jakości wody, które mają wpływ na stosowanie wody są jakościowo różne, tak, że termin jakość wody odnosi się do stosowania wody do określonych celów. Istnieje mnóstwo wskaźników jakości wody, natomiast dla szczególnych celów istotnych jest kilkanaście lub kilkadziesiąt. Wskaźniki jakości wody rozwijają się po to, aby służyć jako zalecenia dla selektywnego zaopatrze...