Miskanty to rośliny dzikie i ozdobne, pochodzące najczęściej z Japonii, Filipin, Chin, Indii i Australii. Gatunkiem uprawianym w celu pozyskania biomasy jest triploid Miscanthus gigantheus (miskant olbrzymi, fot. 1), wyhodowany w wyniku skrzyżowania M. sinensis (miskant chiński) i M. sachariflorus (miskant cukrowy).

Obecnie w uprawie jest wiele mieszańców o zróżnicowanym składzie genetycznym. W Europie, jak dotąd, bardzo mało wiadomo o chorobach miskanta.

Fot. 1. Uprawa miskanta olbrzymiego

Możliwe choroby i ich objawy
Zgodnie z angielskimi doniesieniami, poznane w warunkach produkcji biomasy choroby nie miały wpływu na uzyskany plon. W Polsce mamy również bardzo mało danych na ten temat. Doświadczenia związane z introdukcją nowych roślin do Polski pozwalają jednak na sformułowanie hipotezy o szybkim pojawieniu się nowych zagrożeń dla roślin miskanta wraz ze wzrostem areału tej uprawy. Dlatego warto zapoznać się z kilkoma znanymi chorobami miskanta, aby uczulić producentów na możliwość pojawienia się tego rodzaju kłopotów.
W angielskiej prasie fachowej wydrukowano się już kilka doniesień o wirusie karłowatości jęczmienia na miskancie. Po raz pierwszy opisano tę chorobę w 1992 r. Objawy jej można zaobserwować na starszych liściach w postaci czerwono-purpurowych przebarwień, które poja...