Trzmielina (Euonymus) należy do rodziny dławiszowatych (Celastraceae). Spośród ok. 175 gatunków znanych na świecie w naszym kraju występują tylko dwa: trzmielina pospolita (E. europaeus) ? stosunkowo częsta na nizinach, w lasach i zaroślach oraz trzmielina brodawkowata (E. verrucosus) ? znacznie rzadziej spotykana. Wartymi rozpowszechnienia na naszych terenach zieleni są trzy opisane tu gatunki obcego pochodzenia. Ich ozdobą są przebarwiające się jesienią liście, owoce z nasionami i pędy.

Opis gatunków

Trzmielina oskrzydlona (E. alatus) pochodzi ze wschodniej Azji. Jej krzewy ze sztywno rozpostartymi gałęziami wyrastają do ok. 2 m wysokości. Pędy owijają cztery korkowate listewki. Małe liście jesienią przybierają barwę czerwoną. Brązowe nasiona okrywa pomarańczowoczerwona osnówka. Odmianami są m.in. ?Compactus? ? odm. zwarta i niska, o liściach szkarłatnoczerwonych jesienią; ?Chicago Fire? ? rośnie silnie, obficie owocuje i wcześnie przebarwia liście; ?Fire Ball? ? rośnie powoli, liście jesienią ma jaskrawoczerwone; ?Macrophyllus? ? odm. wielkolistna ? rośnie powoli i jesienią przebarwia liście na purpurowoczerwone; ?Rudy Haag? ? krzewy zwarte i gęste o półkolistym pokroju; ?Timber Creek? ? krzew luźny, liście jesienią purpurowoczerwone.

Trzmielina szerokolistna (E. latifolius) pochodzi z południowej Europy i Azji Mniejszej. Rozwija się w du...